Читај ми!

Нови Дизнијев робот трепће, дише и имитира људску мимику

И поред тога што тренутно није прекривен кожом, робот компаније „Дизни рисрч“ изгледа импресивно, посебно његова способност да имитира покрете мишића лица човека.

По некима, застрашујућа, ова машина има сензор смештен у прсима који га упозорава када неко покушава да ступи у интеракцију са њим, а сензор има уграђен програм „нивоа радозналости“ који одрађује блискост комуникације. Уз суптилне фацијалне покрете, робот све време имитира дисање, што га чини додатно реалистичним.

Како наводи лист компаније Волт Дизни имаџиниринг помоћ су им пружили и научници за област роботике са Универзитета Илиноис и Калифорнијског института за технологију.

Истраживачки тим је највише пажње посветио што реалистичнијем погледу робота и његовој интерактивности јер већина хуманоидних робота усредсређује поглед на људско лице и тамо га задржава све време, што људи током комуникације не чине.

Научници су у конструисању робота користили принципе које и аниматори користе током оживљавања цртаних јунака: употребу „лука“, да покрет прати закривљену линију, „повлачење“, што значи да се различити делови крећу различитом брзином, убрзавајући и успоравајући покрете на почетку и крају.

Међутим, још постоје елементи које робот не може у потпуности да опонаша, пре свега, поглед јер још увек изгледа као да гледа кроз свог саговорника јер му се оба ока крећу паралелно. Како би то решили, конструктори су подесили да његове очи праве брзе, муњевите покрете како би створили илузију да оба ока гледају саговорника.

Није тешко замислити како би „Дизни“ могао да користи овакве роботе у својим тематским парковима. Истраживачко одељење компаније већ неколико година ради на истраживању хуманоидних робота, а сада им остаје само да навуку „кожу“ на нову машину.

среда, 08. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара