Читај ми!

Гугл одговара на тужбу о монополском положају: Претраживач је избор потрошача

Америчко министарство правде поднело је тужбу против „Гугла“, дела корпорације „Алфабет“, у којој се тврди да „Гугл“ користи моћ коју ужива на тржишту да би се отарасио конкуренције. Из „Гугла“ најављују званично саопштење, али истичу да људи користе претраживач који желе, а не неки који им се намеће.

Оптужница против „Гугла“ највећи је случај против монопола још од тужбе са којом се суочио „Мајкрософт“ 1998. године, јавља Ројтерс.

У тужби се тврди да је „Гугл“ поступао противзаконито да би задржао позицију у претрази и у оглашавању које се заснива на претрази на интернету.

Наводи се да ће „без реакције суда, 'Гугл' наставити да спроводи антиконкурентску политику, оштећује процес здравог ривалитета, смањује избор потрошача и кочи иновације“.

У обимном тексту тужбе наводи се да „Гуглу“ припада безмало 90 одсто претрага на интернет претраживачима у Сједињеним Америчким Државама и скоро 95 одсто свих претрага које се спроводе на мобилним телефонима.

„'Гугл' сада представља једини пролаз на интернет за милијарде корисника широм планете. У интересу је америчких потрошача, оглашивача и свих компанија чији рад и промет зависе од интернета да 'Гугл' престане да спроводи монопол те да се поново успостави здрава конкуренција на тржишту“, наводи се у тужби америчког министарства правде.

Највише штете имају потрошачи и оглашивачи јер не постоји избор, а угрожена је и иновативност, као и конкурентске цене при оглашавању, наводи се у тужби.

„Због тога тражимо од суда да натера 'Гугл' да омогући расподелу претрага како би конкуренција и иновације имале шансе“, закључује се у тужби.

Представник америчког министарства правде рекао је да је све у игри: „Питање одабира лека за ову ситуацију је потпуно на суду јер је суд имао прилику да види све доказе.“

„Гугл“, чији је претраживач толико свеприсутан да је као глагол ушао у језик многих народа широм света, оценио је да тужба има бројне погрешне аспекте и да људи „користе Гугл зато што то желе, а не зато што су приморани да користе тај претраживач или зато што немају алтернативу“.

Из „Гугла“ најављују и званично саопштење. 

број коментара 5 Пошаљи коментар
(четвртак, 29. окт 2020, 01:14) - Mario [нерегистровани]

Jaka stvar

A nama je to sad kao problem? Ko da imam neke koristi od toga da li je gugl ili neki drugi, baš me briga! Samo smarate!

(среда, 21. окт 2020, 11:50) - anonymous [нерегистровани]

miki

Nema opuštanja ,narod sve prati i pamti ko ne zaslužuje da sedi u fotelji .

(среда, 21. окт 2020, 09:41) - Danko [нерегистровани]

Apsolutno tacno

Vreme je da se predje na OS Linux. Bice mnogo manje smetnji. Izbegnite tandem Google-Microsoft a mnogi su ocenili da je bolji od Windows-a.

(среда, 21. окт 2020, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Google monopol

Tacno je. Gugl je apsolutno preuzeo sve. Favorizuje se sve ono sto je vezano uz Gugl i ako pokusate da ubacite neki drugi brauser koji nije baziran na Guglu imacete puno smetnji tj. nece raditi normalno. iako je do pre neku godinu takav brauser radio odlicno.Imam puno iskustva jer sam testirao oko 30 raznih pretrazivaca. Gugl i Microsoft su zakljucali sve sto im ne odgovara. Zaveli su diktat. U svemu tome pridruzili su im se Opera koju sam nekada mnogo cenio i Firefox a o Edge-u da ne govorim posto je Mikrosoftov. Safari je prestao da podrzava Widows i zaboravite ga. Sada koristim Brave browser koji je najbrzi po mojoj proceni i nemam problema jer je baziran na Guglu pa ga zato nisu osakatili ali on je potpuno razlicit.

(уторак, 20. окт 2020, 19:42) - Boki [нерегистровани]

Nije izbor

Na gotovo sve i jednom android telefonu koji kupiš, zakucan ti je Google i gomil anekih njihovih aplikacija. Ako želiš alternative ti faktički sve moraš poduplati na svom telefonom (za slike, za video zapise, itd. itd. itd.) Naravno NE MOŽEŠ Google aplikacije ukloniti bez rootovanja, što je opet posebna priča o "slobodi" izbora.