Читај ми!

Гугл одговара на тужбу о монополском положају: Претраживач је избор потрошача

Америчко министарство правде поднело је тужбу против „Гугла“, дела корпорације „Алфабет“, у којој се тврди да „Гугл“ користи моћ коју ужива на тржишту да би се отарасио конкуренције. Из „Гугла“ најављују званично саопштење, али истичу да људи користе претраживач који желе, а не неки који им се намеће.

Оптужница против „Гугла“ највећи је случај против монопола још од тужбе са којом се суочио „Мајкрософт“ 1998. године, јавља Ројтерс.

У тужби се тврди да је „Гугл“ поступао противзаконито да би задржао позицију у претрази и у оглашавању које се заснива на претрази на интернету.

Наводи се да ће „без реакције суда, 'Гугл' наставити да спроводи антиконкурентску политику, оштећује процес здравог ривалитета, смањује избор потрошача и кочи иновације“.

У обимном тексту тужбе наводи се да „Гуглу“ припада безмало 90 одсто претрага на интернет претраживачима у Сједињеним Америчким Државама и скоро 95 одсто свих претрага које се спроводе на мобилним телефонима.

„'Гугл' сада представља једини пролаз на интернет за милијарде корисника широм планете. У интересу је америчких потрошача, оглашивача и свих компанија чији рад и промет зависе од интернета да 'Гугл' престане да спроводи монопол те да се поново успостави здрава конкуренција на тржишту“, наводи се у тужби америчког министарства правде.

Највише штете имају потрошачи и оглашивачи јер не постоји избор, а угрожена је и иновативност, као и конкурентске цене при оглашавању, наводи се у тужби.

„Због тога тражимо од суда да натера 'Гугл' да омогући расподелу претрага како би конкуренција и иновације имале шансе“, закључује се у тужби.

Представник америчког министарства правде рекао је да је све у игри: „Питање одабира лека за ову ситуацију је потпуно на суду јер је суд имао прилику да види све доказе.“

„Гугл“, чији је претраживач толико свеприсутан да је као глагол ушао у језик многих народа широм света, оценио је да тужба има бројне погрешне аспекте и да људи „користе Гугл зато што то желе, а не зато што су приморани да користе тај претраживач или зато што немају алтернативу“.

Из „Гугла“ најављују и званично саопштење. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво