Читај ми!

Из руског модула на свемирској станици цури ваздух

Астронаути на Међународној свемирској станици успешно су пронашли извор цурења ваздуха, који се претходних месеци повећавао.

Кени Тод, заменик менаџера свемирске станице, рекао је да је цурење први пут откривено пре више од годину дана, али се посебно претходних пар дана посебно погоршало. Нови тестови утврдили су да се извор цурења налази у сервисном модулу руског дела станице.

„Покушаћемо да у наредним данима пронађемо место цурења“, рекао је Тод, објашњавајући да се ради о старом проблему који се погоршао последњих месеци.

Руска агенција за истраживање свемира „Роскосмос“ потврдила је да ваздух цури кроз модул „Звезда“.

„У току је претрага да се прецизно лоцира извор цурења. Ситуација не представља опасност по животе и здравље посаде и не омета функционисање станице“, поручили су из „Роскосмоса".

Амерички астронаут Крис Кесиди и руски космонаути Анатоли Иванишин и Иван Вагнер задужени су за тачно лоцирање пукотине.

Међународна свемирска станица налази се на око 400 километара изнад Земље, а главна намена јој је научна и истраживачка. Снабдевање се врши са Земље, а у најновијој испоруци треба да стигне и савремени тоалет вредан 23 милиона долара.

број коментара 0 Пошаљи коментар