Читај ми!

Лебдећи аутомобили само у градовима са магнетним саобраћајницама

После аутомобила-дронова на ред су стигли и лебдећи аутомобили на електромагнетним подлогама. „Фолксваген“ то ради у Кини и већ успешно теситра нови модел док се „Рено“ у Европи једини бави таквима аутомобилима и пројектима. Све је почело од левитирајућег воза који лебди на шинама, а завршило у капсулама које примају двоје, њима се лако управља, а „Рено“ их магнетима спаја у читаве композиције.

„Фолксваген“  је у Кини један цео истраживачки центар посветио лебдећим возилима која би требало да буду возила будућности у градовима.

На специално припрљемљеном полигону возило је и у пракси показало лако управљање, окретност, једноставност, а урачунат је и фактор сигурности ако се возило нађе у судару.

Њиме се може вртети у свим правцима па и за 360 степени, а битно је да у подлози постоје магнети.

„Није још све усаглашено и далеко смо од серијске производње, али када она крене јефтинијег превоза неће бити. За сада експериментишемо и упознајемо људе са новим могућностима. Сви су одушевљени“, каже Ли Шао Мин, конструктор. 

„Рено“ има сличне идеје, али нема где да их представи пошто сајмова нема. Капсуле које левитирају имају исте маневарске карактеристике као и ове „Фолксвагенове“, једино остаје питање ко ће направити прву инфраструктуру.

„Ми видимо да би ова солуција дала решење, али у све ауто-путеве требало би уградити магнетне шине. То изискује нове трошкове па још вагамо између употребљивости, екологије и исплативости“, објашњава конструктор.

Левитирајући аутомобили били би допуна електромобилима, али развој софтвера за њих је много скуп, а и развој инфраструктуре. У Кини планирају да то раде само у градовима будућности који се зидају од почетка.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 30. сеп 2020, 14:47) - anonymous [нерегистровани]

"То изискује нове трошкове па још вагамо између употребљивости....."

Slabo ce te vi tu nesto izvagati. Postaviti toliko magneta po putevima, pa cak i samo glavnim je enormno skup poduhvat!

(среда, 30. сеп 2020, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Zanimljivo...

Džojstik u prvom planu. Nova dimenzija saobraćaja. Ali treba imati magnetnu saobraćajnu infrastrukturu. Biće zanimljivo,,,