Колико кошта просечан мобилни телефон у Америци, Европи, Кини...

Просечна цена по којој се продају мобилни телефони у другом кварталу ове године порасла је на свим главним тржиштима осим у Латинској Америци, показује истраживање агенције „Каунтерпоинт“ која анализира трендове у глобалној индустрији.

Највећи раст просечне цене мобилног телефона у односу на прошлу годину забележен је у Кини, где се просечан уређај продаје по цени од 310 долара.

У Северној Америци просечан телефон је седам одсто скупљи него прошле године и уједно је на том тржишту и најскупљи – 471 долар.

У Европи просечан телефон кошта 291 долар, у Азијско-пацифичком региону (без Кине) 243 долара, на Блиском истоку и Африци 164 долара и у Латинској Америци 166.

Како је наведено у извештају, иако је продаја телефона у свету опала (вероватно због епидемије коронавируса), најскупљи модели и даље се продају добро. Пад продаје премијум модела износи само осам одсто.

Поређења ради, укупна глобална продаја мобилних телефона је опала за 23 одсто у односу на прошлу годину.

Верује се да најбољи и најскупљи модели нису забележили толики пад због потребе људи за забавом и комуникацијом током периода карантина. Посебно је изражено интересовање за „Еплове“ уређаје, наведено је у извештају.

Вероватно је продаји телефона у највишој категорији доппринело и то што су представљени многи нови уређаји који подржавају 5Г технологију. Током другог квартала, 10 одсто продаје чинили су управо такви модели.

Док се Кина опоравља од епидемије, тржиште у тој земљи чини 34 одсто светског тржишта.

Када је реч о произвођачима, у другом кварталу су били најтраженији уређаји „Епла“ који чине 34 одсто тржишта.

На другом месту је „Хуавеи“ (20 одсто), а на трећем „Самсунг“ (17 одсто). „Виво“ учествује на тржишту са седам одсто, а „Опо“ са шест одсто. Сви остали поризвођачи заједно чине 16 одсто.

„Хуавеи“ се држи на другом месту упркос проблемима и забранама са којима је суочен од стране САД.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво