Колико кошта просечан мобилни телефон у Америци, Европи, Кини...

Просечна цена по којој се продају мобилни телефони у другом кварталу ове године порасла је на свим главним тржиштима осим у Латинској Америци, показује истраживање агенције „Каунтерпоинт“ која анализира трендове у глобалној индустрији.

Највећи раст просечне цене мобилног телефона у односу на прошлу годину забележен је у Кини, где се просечан уређај продаје по цени од 310 долара.

У Северној Америци просечан телефон је седам одсто скупљи него прошле године и уједно је на том тржишту и најскупљи – 471 долар.

У Европи просечан телефон кошта 291 долар, у Азијско-пацифичком региону (без Кине) 243 долара, на Блиском истоку и Африци 164 долара и у Латинској Америци 166.

Како је наведено у извештају, иако је продаја телефона у свету опала (вероватно због епидемије коронавируса), најскупљи модели и даље се продају добро. Пад продаје премијум модела износи само осам одсто.

Поређења ради, укупна глобална продаја мобилних телефона је опала за 23 одсто у односу на прошлу годину.

Верује се да најбољи и најскупљи модели нису забележили толики пад због потребе људи за забавом и комуникацијом током периода карантина. Посебно је изражено интересовање за „Еплове“ уређаје, наведено је у извештају.

Вероватно је продаји телефона у највишој категорији доппринело и то што су представљени многи нови уређаји који подржавају 5Г технологију. Током другог квартала, 10 одсто продаје чинили су управо такви модели.

Док се Кина опоравља од епидемије, тржиште у тој земљи чини 34 одсто светског тржишта.

Када је реч о произвођачима, у другом кварталу су били најтраженији уређаји „Епла“ који чине 34 одсто тржишта.

На другом месту је „Хуавеи“ (20 одсто), а на трећем „Самсунг“ (17 одсто). „Виво“ учествује на тржишту са седам одсто, а „Опо“ са шест одсто. Сви остали поризвођачи заједно чине 16 одсто.

„Хуавеи“ се држи на другом месту упркос проблемима и забранама са којима је суочен од стране САД.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 27. сеп 2020, 10:14) - anonymous [нерегистровани]

Prosjecan telefon

Sta je prosjecan telefon? Neka daju cijenu jednog (nekoliko) istog modela u tim nabrojanim regijama pa cemo imati neku sliku. Ovako ta analiza ne govori puno. Osim ukupne prodaje odredjenih brendova.

(недеља, 27. сеп 2020, 08:20) - Маторац [нерегистровани]

Истина

Та справа је најмање телефон, а постала је саставни део тела данашњих клинаца. Девојке би пре дозволиле да их ошишају до главе него да им трајно одузму мобилни.

(недеља, 27. сеп 2020, 01:01) - Jole [нерегистровани]

Hauwei

Hauwei najbolji telefon na svetu, i to ubedljivo. Probao sam i Samsung i Nokiju i sve ostale ali Huwai je bez premca.

(субота, 26. сеп 2020, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Srbija

Nije bitno, u Srbiji će uvek biti najskuplji.