Робот гигантски – тежак 25 тона, али лак на ногама

После вишегодишњег мукотрпног рада, робот тежак 25 тона и висок нешто више од 18 метара стигао је пред обожаваоце аниме "Mobile Suit Gundam" и доказао да може лако да се покреће.

Направљен по узору на једног од робота из аниме Mobile Suit Gundam, која је залудела Јапан и део планете седамдесетих година, огроман робот склопљен је у лучном граду Јокохами, преноси Гардијан.

Било је планирано да хуманоидни робот буде постављен 1. октобра као централна фигура фабрике „Гандам“ у Јокохами, али због пандемије тај рок је померен.

„Ова одлука донета је да би се сачували здравље и безбедност наших обожавалаца и запослених усред проблема које је изазвао коронавирус у целом свету“, наводи се у образложењу компаније.

„Извињавамо се свим обожаваоцима који су се радовали великом отварању и молимо за разумевање. У међувремену, радићемо на томе да наши посетиоци могу да уживају а да при томе буду безбедни“, додаје се у саопштењу.

Франшиза Гандам вреди више милијарди долара и осим анима обухвата филмове, стрипове (манге), играчке и видео-игре.

Да би наслутили како ће поставка да изгледа, обожаваоци су најпре добили кратак видео-клип у којем се види како се робот прави покрете.

Тим инжењера наводно је почео да ради на изради гигантског робота пре шест година и уложено је небројено сати да би се сваки од 24 покретна дела могао покретати. То је подразумевало детаљне прорачуне изгледа и тежине сваког дела.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. сеп 2020, 14:33) - anonymous [нерегистровани]

Ах ти Јапанци...

Морам да кажем да Јапанци дефинитивно имају смисла за луде изуме. Шалу на страну, Јапанци тренутно имају генерално најбоље медијске франшизе. Аниме - за мене најбоље откриће још од руских класика. Конкретно овај серијал (Гандам) зарађује опасне паре - 14 серијала и тушта и тма споредних прича. Ако се неко сећа кад је ишао Роботек на ТВ-у (иначе исто јапански серијал - Макрос - потражите га) - Гандам је најсличнији том серијалу. Јес' да су џиновски роботи, али главна тема је заправо рат и колико је то велика бесмислица кад гину невини зарад циља мањине. Освежење у мору суперхеројских наслова који нас засипају са свих страна. И да - Американци тренутно раде играни филм али гарантовано неће ни изблизу бити добро као оригинал - ипак они све упрскају да зараде на бум-бум пуц-пуц менталитету који тамо влада.