Тел Авив прави пут који бежично пуни батерије на електровозилима

Израелска престоница Тел Авив одлучила је да направи друмове који ће моћи бежично да пуне батерије на аутобусима јавног превоза, а у будућности и других возила.

Елетропутеви су део пилот програма који предводи оптшина Тел Авив у сарадњи са компанијом „Електреон“, која развија систем пуњења батерија електровозила док се крећу.

Први друм протезаће се мало мање од два километра, а елеткропут ће бити дугачак око пола километра.

Инфраструктура испод друма пуниће специјално опремљене аутобусе, а систем се састоји од бакарних намотаја постављених испод асфалта.

„Енергија ће бити преношена од електричне мреже у друмској инфраструктури до возила која преко ње прелазе“, кажу из компаније.

Што се аутобуса тиче, на поду возила биће постављени рисивери који ће енергију преносити директно до батерије.

Уколико пилот пројекат буде успешан, општина Тел Авива прошириће мрежу и користити електричне друмове широм града.

„Наш стратешки план борбе против климатских промена је поставио задатак смањивања загађења на листу приоритета. Уколико пилот пројекат буде успешан, заједно са министарством транспорта ћемо проширити мрежу у друге делове града“, истиче за Си-Ен-Ен градоначелник Рон Хулдаи.

Један од општинских челника за саобраћај Меитал Лехави рекао је да ће овим пројектом бити одстрањена потреба за станицама за пуњење и губитак времена док аутобуси чекају.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 23. сеп 2020, 19:19) - anonymous [нерегистровани]

Risiver?

Srbi kazu prijemnik.
Al ce da se napuni na ta 2 kilometra...

(среда, 23. сеп 2020, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Dok

Ima nafte,bice sve. Kada nafte ne bude,sve sto se pravi na struju,pravi se bez veze,jer nema nafte,nema struje,sta onda?