Читај ми!

Да ли ће и како „Фејсбук" наставити да ради у Европи

У компанији „Фејсбук" тврде да је, због нових прописа који утичу на начин размене података између ЕУ и САД, доведено у питање функционисање њихове основне мреже и „Инстаграма“ у Европи.

Компанија је 10. септембра поднела документа Високом ирском суду. „Фејсбук" је оспорио прелиминарну наредбу коју је раније овог месеца издао ирски Надзорни орган за заштиту података. 

Комесар за заштиту података запретио је да ће блокирати „Фејсбук" у пребацивању података из ЕУ у САД, а све услед забринутости због приватности.

„У случају да подносилац захтева („Фејсбук") буде подвргнут потпуној суспензији преноса података корисника у САД, пошто сматрамо да је то оно што надлежни надзорни органи предлажу, подносиоцу захтева није јасно како би, у тим околностима, могао да настави да пружа услуге Фејсбука и Инстаграма у ЕУ", изјавила је шефица за заштиту података компаније „Фејсбук" за Ирску, Ивон Кунан, додајући да Фејсбук има 410 милиона активних корисника месечно у Европи.

Из компаније међутим тврде да оваква изјава не представља претњу повлачња са тржишта ЕУ.

„`Фејсбук` не прети повлачењем из Европе. Правни документи поднети ирском Високом суду показују само јасну реалност о томе да се `Фејсбук` и многа друга предузећа, организације и пружаоци услуга, ослањају на пренос података између ЕУ и САД како би функционисао њихов рад", наводи се у саопштењу ПР „Фејсбука".

„Недостатак сигурног, и легалног међународног преноса података, штетиће економији и кочити раст предузећа заснованог на подацима у ЕУ", додаје се у саопштењу.

Vice News, који је добио пуну верзију „Фејсбуковог" саопштења, известио је да се технолошки гигант такође жалио да се према њему поступа неправично, јер ниједна друга америчка технолошка компанија није била на сличној мети надзорног органа.

Прелиминарна наредба службе за мониторинг, довела је у питање то, да ли систем који „Фејсбук" тренутно користи за слање података у САД, има правну снагу по захтеваним стандардима.

Поменути стандард (Standard Contractual Clauses) је у јулу сматран важећим као механизам за пренос података међу државама, након што је ЕУ деактивирала дугогодишњи споразум о преносу података између ЕУ и САД.

Међутим, да би се квалификовале за те стандарде, државе морају да покажу довољно висок ниво заштите приватности података, а забрињава то што се амерички систем надзора података  слабо подудара са високим стандардима ЕУ о приватности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво