САД одобриле „Интелу“ испоруку неких производа „Хуавеју“

„Интел“ је добио дозволу америчких власти да настави да испоручује поједине производе кинеском „Хуавеју“, саопштио је портпарол америчке компаније.

Кинески државни лист Чајна секјуритис џорнал први је објавио, почетком ове недеље, да је „Интелу“ одобрено снабдевање „Хуавеја“, истиче агенција Ројтерс.

Додаје се да је кинески произвођач полупроводника, "Semiconductor Manufacturing International Corporation" (SMIC), потврдио прошле недеље да је и он затражио дозволу Вашингтона да настави да опслужује „Хуавеј“.

Наиме, SMIC користи опрему америчког порекла у производњи чипова за „Хуавеј“ и друге компаније.

Британска агенција наводи да су америчко-кинески односи на најнижој тачки у последњих неколико деценија те да Вашингтон наговара и владе широм света да изгурају „Хуавеј“ са својих тржишта, тврдећи да ће кинески телекомуникациони див прослеђивати поверљиве податке Пекингу за потребе шпијунаже.

Америчка администрација је 15. септембра пооштрила мере којима се домаћим компанијама забрањују испоруке и пружање услуга „Хуавеју“.

„Хуавеј“ је у више наврата категорично демантовао тврдње да шпијунира за Пекинг, наводећи да САД настоје да оклеветају компанију јер западне фирме заостају за њима у развоју технологије мобилних мрежа нове генерације 5Г.

Према мишљењу неких посматрача, који актуелне напетости у односима Кине и САД пореде са хладноратовском утрком у наоружању, САД страхују да ће доминација на подручју 5Г технологије донети Кини предност коју Вашингтон није спреман да прихвати, наводи Ројтерс.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво