САД одобриле „Интелу“ испоруку неких производа „Хуавеју“

„Интел“ је добио дозволу америчких власти да настави да испоручује поједине производе кинеском „Хуавеју“, саопштио је портпарол америчке компаније.

Кинески државни лист Чајна секјуритис џорнал први је објавио, почетком ове недеље, да је „Интелу“ одобрено снабдевање „Хуавеја“, истиче агенција Ројтерс.

Додаје се да је кинески произвођач полупроводника, "Semiconductor Manufacturing International Corporation" (SMIC), потврдио прошле недеље да је и он затражио дозволу Вашингтона да настави да опслужује „Хуавеј“.

Наиме, SMIC користи опрему америчког порекла у производњи чипова за „Хуавеј“ и друге компаније.

Британска агенција наводи да су америчко-кинески односи на најнижој тачки у последњих неколико деценија те да Вашингтон наговара и владе широм света да изгурају „Хуавеј“ са својих тржишта, тврдећи да ће кинески телекомуникациони див прослеђивати поверљиве податке Пекингу за потребе шпијунаже.

Америчка администрација је 15. септембра пооштрила мере којима се домаћим компанијама забрањују испоруке и пружање услуга „Хуавеју“.

„Хуавеј“ је у више наврата категорично демантовао тврдње да шпијунира за Пекинг, наводећи да САД настоје да оклеветају компанију јер западне фирме заостају за њима у развоју технологије мобилних мрежа нове генерације 5Г.

Према мишљењу неких посматрача, који актуелне напетости у односима Кине и САД пореде са хладноратовском утрком у наоружању, САД страхују да ће доминација на подручју 5Г технологије донети Кини предност коју Вашингтон није спреман да прихвати, наводи Ројтерс.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 22. сеп 2020, 17:53) - anonymous [нерегистровани]

Нинослав

Али то ће потрајати још мало. Тачније док Кина не развије сопствене чипове којима ће заменити све Интелове чипове које тренутно потражује од Интела. Шта ће бити после тога, нека им објасни Трамп. Он увек има нека изненађења. Кинези су се једном опекли и научили лекцију. Сад им предстоји период да целом свету ставе до знања да са њима не може онако како други хоће и кажу.