Никад луђе тржиште телефона – савијање, преклапање, ротирање, дупли екрани

После дуго година „истих“ телефона и такмичења у перформансама, произођачи су на тржиште унели мало динамике и представили моделе који изгледају другачије. Засад можемо рећи да је више реч о покушајима опипавања терена, али има и модела који имају озбиљне могућности. Представљамо вам шест најзанимљивијих „нестандардних“ мобилних телеофона.

Осим за разговоре и слање порука на безброј начина, мобилни телефони су данас најмање телефони. Вероватно једна од најважнијих физичких ствари које имамо и од које је већина људи на неки начин зависна. Снимамо, фотографишемо, сурфујемо интернетом, плаћамо, претражујемо, играмо игрице, могућности су безбројне...

С друге стране, све више је оних, а мора се признати да имају право, који кажу да сви телефони данас личе један на други. Заиста, као да је концепт постао једноставан – раван облик, уз разлике у квалитету материјала и распореду сензора камере.

То се показало као добро, употребљиво и популарно. Али технологија се развија, а корисници увек захтевају нешто ново. Немогуће да је то крајњи домет произвођача мобилних телефона.

Наравно да није. Али прављење и пласирање телефона је пре свега бизнис који, као и сваки други, тежи заради. У преводу: што мање да се уложи, а што више да се заради. Ако одређени модел пословања даје резултате, зашто га мењати?

Због тога, мобилни телефони који изгледају другачије и на које нисмо навикли за сада су више екперименти него што су стварни адути на које се рачуна на тржишту. Било је таквих покушаја, али колико често сте видели некога са савитљивим телефоном или телефоном на преклапање?

Неколико је разлога за то. Такви телефони много коштају, а имају слабије могућности него равни телефони. Као што ме је један пријатељ пре неки дан упитао: „Зар је могуће да плаћамо само преклапање?“. Засад је тако.

Други разлог је то што људи још увек нису довољно храбри да пробају нешто ново, нарочито ако за то морају да издвоје позамашну своту новца.

Међутим, ове године направљен је корак напред. Представљени су, или су у плану телефони на преклапање, који се савијају, који имају више екрана... Неки од њих имају боље перформансе и обећевају, а неки имају занимљиве функционалности на које би корисници лако могли да се навикну.

У природи науке и технологије је да тежи новом, али изазов за произвођаче је да нове облике уклопе у функционалност. Када бисмо повукли паралелу са модерном поезијом, могли бисмо да кажемо – циљ је да форма постане суштина.

Чини се да су овогодишњи модели телефона никад ближи тој „суштини“, а да ли ће одређене форме заживети и ући у масовну употребу, или ће остати експерименти, заиста ретко ко може да предвиди.

Представљамо вам најзанимљивије „необичне и нестандардне“ телефоне и концепте који су се појавили у последње време

„Мајкрософт“ – Surface Duo

Телефон чувене компаније која је позната по продизводњи оперативних система (занимљиво је што овај уређај користи „Гуглов" систем) заиста је другачији, и ту нема спора.

Реч је о уређају који се савија и који има два екрана, један до другог. Најбоље од свега је што су екрани синхронизовни. Могуће је да обављате послове на сличан начин као што пословни корисници користe подешвања дуплог монитора.

На пример, на једном екрану се дешава видео разговор, а на другом текстуални чет. Или на једном екрану можете да гледате видео-снимак, а на другом да хватате белешке. Згодно, зар не?

Такође, мора се истаћи веома леп и елегантан изглед овог уређаја који је танак и који има веома добар механизам преклапања, што је велики изазов за многе произвођаче. Ту је и веoма снажан „снепдрагон 855“ процесор.

Али, ту се похвале завршавају. За цену од 1.400 долара корисници добијају веома слабе главну и селфи камеру. Очигледно, ово није уређај за фотографисање, а реално, многима је то данас најважније код мобилних телефона. Такође, они који су га тестирали жале се и на звук, што је логично, јер уз тако танак дизајн није било места за снажније звучнике.

Ту је и батерија капацитета нешто већег од 3.500 милиампер часова, што за два екрана и процесор ове снаге делује премало.

„Мајкрософт“ с овим уређајем може бити на добром путу, и вероватно ће његова следећа генерација, ако је уопште буде (то зависи и од продаје), имати бројна унапређења.

„Моторола“ – Рејзр 5Г (Razr 5G)

Шта рећи о овом телефону чији преци имају статус легенде? Напомињемо да је нови „рјезр" представљен веома скоро, и да је реч о другој генерацији оживљеног модела који буди носталгију код корисника.

Заправо, овај телефон нуди стари дизајн, са екраном који се преклапа и много јачим могућностима. И приметна су бројна унапређења у односу на модел с краја прошле године.

У компанији тврде да ниједан други телефон на преклоп не нуди тако компактне димензије, али и могућности да се шаљу поруке, учествује у видео-позивима и да се лако приступа апликацијама док је телефон преклопљен.

Главна предност је спољни екран путем којем се може обавити већина послова, као и 5Г могућности. Камера је боља у односу на први модел, и сада има 48 мегапиксела.

У компанији истичу да је шарка знатно унапређена и да је телефон дизајниран тако да без проблема издржи 200.000 отварања, што значи, како кажу, да би напредним корисницима било потребно пет година да достигну тај број.

Рејзр ће сигурно изазвати пажњу где год се појавите и сви ће хтети да га преклопе и чују чувени звук када то учине.

Али, да ли је носталгија и могућност преклапања довољна за телефон од скоро 180.000 динара? Свакако је телефон бољи, у то нема сумње, али и даље нема процесор какав имају најјачи телфони на свету. И даље нема камеру која је у рангу најбољих. А све то се гледа када се издваја толики новац.

Ипак, ко хоће да буде запажен, коме је стало до стила, до подесећања на стара времена али на нови начин - ово је телефон за њега.

„Ел-Џи“ – Винг (Wing)

Најновији уређај на овој листи. „Ел Џи“ телефони одавно нису у фокусу корисника, али сада компанија жели да полети уз нова крила. Опет имамо два екрана, само су различите величине.

Већи екран се ротира, и открива мањи, испод њега, али тако да они формирају облик налик слову Т.

Вероватно сте се запитали коме то уопште треба? Други екран овог телефона може да буде независтан или да делује заједно са главним, великим дисплејом.

На пример, можете мањи екран да користите као неку врсту џојстика док играте омиљену игрицу и да имате пун приказ без сметњи на главном екрану.

Неки коментатори су одмах рекли да је реч о најрадикалнијем дизајну који су видели. Поздрављају експеримент, али истичу да је на корисницима да одлуче да ли им се то допада.

А да им се допадне може да помогне и 5Г функционалнсот три камере на полеђини, и четврто сочиво које искаче по потреби. Телефон ће бити пуштен у продају у Јужној Кореји следећег месеца, а цена још увек није откривена.

Одмах су се и јавили они који сумњају у поузданост сталног ротирања екрана и који верују да ће тај начин уређај бити оштећен, али „Ел Џи“ тврди да ће телефон и даље да ради лепо после 200.000 ротирања.

„Хуавеј“ – Мејт Eкс2 (Mate X2)

После најновијег, представићемо и најстарији уређај на листи из компаније „Хуавеј“, суочене са бројним ограничењима у виду апликација. Ипак, њихов прошлогодишњи телефон који се савија изазвао је много пажње и бележио је добру продају, а жељно се ишчекује модел друге генерације.

Већ први модел коштао је више од 2.200 долара, али је имао 5Г технологију.

И заиста делује много лепо. Када је отворен имате практично таблет, а када га савијете велики телефон, додуше мало дебљи, али са два екрана који су савијени. Лакоћа савијања многе је одушевила.

Када се отвори, величина екрана „Хуавејевог“ мејт екса је 20,3 центиметара (8 инча), а када се склопи већи екран је 16 центиметара (6,8 инча), а мањи 6,6 инча. Дебљина телефона је 11 милиметара.

Телефон има две батерије, по једну са сваке стране.

„Самсунг“ – Галакси Зед фолд 2 (Galaxy Z Fold 2)

Мало по мало, дођосмо до новог савитљивог телефона чувене јужнокрејске компаније. И то друга генерација, у којој се обично ослушну корисници и у којој се исправе мане из прве.

Према ономе што је представљено (нисмо имали прилику да тестирамо телефон), заиста делује да „Самсунг“ има чиме да се дичи.

Телефон се савија као блокче, на другу страну у односу на „Хуавеј“. Када је отворен, изгледа као таблет, када је савијен, делује као мало дебљи „Галакси ноут 20“, са стандардним екраном (спољни екран), што је и одлично. Чак се продаје и у истим бојама.

Када се уређај отвори, добијате практично таблет, могућности се повећавају и само је на вама да изаберете како ћете га користити. 

Реч је о савитљивом телефону који нуди већину перформанси које имају флегшип модели. Ту је моћан „снепдрегон 865 плус“ процесор (можда и најјачи у свету мобилних телефона), одличне камере и 5Г технологија.

Освежавање екрана је 120 херца, а резолуција је 2208x1768 пиксела. Ту су и читач отиска прста, као и НФЦ технологија.

Са ценом нешто вишом од 2.000 евра овај телефон могао би да придобије кориснике који имају новца и иначе купују најновије флегшип моделе.

„Самсунг“ – Галакси Зед флип (Galaxy Z Flip)

„Самсунг“ је једини произвођач у нашем избори који има два модела, али то је зато што је одлучио да развија телефоне и који се преклапају и који се савијају.

Модел Зед флип је телефон који се склапа, и када је склопљен има невероватно мале димензије и лако стаје у сваки џеп. Када га отворите, добијете велики екран, као и код уобичајених модела.

Можете га отворити и под углом од 90 степени и екран поделити на два дела, чиме се добијају додатне могућности. Наравно, то је згодно и за фотографисање јер није потребан сталак.

Мора се истаћи да телефон изгелда веома лепо и да делује функционално и да ће привући оне који воле практичност и који желе да имају велики екран који лако стаје у џеп.

Ту је и спољашњи екран који не нуди тако богате могућности, и то се може истаћи као највећа мана телефона. Сви се надају да ће следећа генерација флип модела бити унапређена у том сегменту.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се