Ново теренско возило Војске Србије плод домаће памети

У намери да Војска Србије у технолошком смислу не заостаје ни за једном другом армијом у нашем окружењу, а са циљем да се на првом месту опрема домаћим производима која су плод домаће памети и ониме што наша одбрамбена индустрија сама може да спроведе, возило Застава НТВ је током децембра 2019. године уведено у наоружање Војске Србије, а почетком јануара 2020. године започета је и израда нулте серије.

Теренско возило Застава Терво 1,4т 4x4 (НТВ) домаће је возило савременог концепта, „четири пута четири“, са независним ослањањем и аутоматским мењачем, који у комбинацији са разводником погона и модерним мотором дају оптималне вучно-динамичке карактеристике и респективно понашање у различитим теренским условима.

„До сада су возила прешла неких 2.000 километара и овај полигонгон има баш те потребне услове за одговрајућа напрезања возила, да би се конструктори уверили у њихове карактеристике и предвидели њихове промене“, наводи др Ненад Милорадовић, носилац пројекта.

У возила Застава Терво 1,4т 4x4 (НТВ) уграђен је четворотактни, турбо-дизел мотор са "common rail" CUMMINS мотором, радне запремине 3.760 кубних центиметара, номиналне снаге 125 KW (170 КС) и максималног обртног момента 600 Nm. Мотор користи евро-дизел гориво, са просечном потрошњом од 15-22 литра на 100 километара, у зависности од подлоге и услова оптерећења. Максимална брзина возила је око 100 километара на сат.

„Са њим имамо намеру да велику широку флоту старих возила које сада имамо, као што је пух, као што је пицгауер, разна Тамова возила, заменинимо пошто је та флота већ застарела и нису јој каратктеристике на том нивоу, нити је рентабилно улгати у њих“, додаје др Милорадовић.

Декларисана носивост возила је 1.400 килограма, али максималне карактеристике носивости изабраних мостова и пнеуматика омогућавају одређену резерву носивости, која може бити искоришћена за повећање балистичке заштите возила, уградњом додатног оклопа или уградњом додатног наоружања.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара