Читај ми!

Завршна фаза тестирања модуларног „Огња“, успешно гађање на више од 10 километара

На полигону Техничког опитног центра у Никинцима, у оквиру интерних испитивања Модуларног вишецевног ракетног система „ЛРСВМ М18 ОГАЊ“, обављено је лансирање вођене ракете „Алас“ са IC главом за самонавођење, а ради провере карактеристика земаљске станице за вођење ракета, интеграције контејнера и припадајуће електронике на оруђе, саопштило је Министарство одбране.

Како се наводи, ракета има врло савремену аеродинамичку конфигурацију, комбиновану погонску групу (чврсти стартни мотор и турбо млазни маршевски мотор), савремени концепт вођења отпоран на ометање (инерцијална навигација у почетној и средњој фази лета, термовизијска глава за завршно самонавођење повезана са земаљском станицом оптичким каблом и радио-линком) до максималног домета од 25 километара и намењена је за уништавање оклопних, као и стационарних утврђених циљева.

Испитивању је, наводи се у саопштењу, присуствовао министар одбране Александар Вулин. 

„Гађање ракетом 'Алас' извршено је на стационарни циљ на даљини 10.5 километара. Опит је један из серије потребног броја лансирања и изведен је као наставак претходних испитивања са инертним и ракетама са програмираном путањом овог типа. Опит је успешно изведен“, истиче се у саопштењу.

Додаје се да се модуларни „Огањ“ се налази у завршној фази интерних испитивања.

„По успешној реализацији завршних испитивања очекује се његово увођење у наоружање Војске Србије. Ради се о високо аутоматизованом артиљеријском оруђу, које осим унапређења постигнутих код претходне верзије - ЛРСВД М17 'Огањ дигитализовани', има и нове борбене могућности и значајно ће унапредити способности наше ракетне артиљерије“, наводи Министарство одбране.

Истиче се да модуларни „Огањ“ може да гађа свим врстама постојећих невођених ракетних пројектила којима располаже Војска Србије, укључујући и пројектиле домета 40 километара који су већ развијени, ракетне пројектиле домета 50 километара који су у развоју, као и ракете са корекцијом путање и вођене ракете.

Министарство одбране наводи да ракета „Алас“ није ни финална ни најмоћнија ракета која ће бити лансирана из овог система.

Како се додаје, у Војнотехничком институту се развијају и ракете „Кошава-1“ и „Кошава-2“ и тиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на више од 50 километара и оне ће имати бојеве главе велике разорне моћи, способне да униште јако утврђене циљеве, тактичког и оперативног значаја.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво