И Руси одговор на „хамер“ имају

Руска армија, као одговор популарном америчком џипу „хамеру“, почеће производњу мултиџипа који може да савлада препереке, носи пешадију и има озбиљно наоружање. Расписан је конкурс, а један од кандидата, који је већ делимично у употреби је и модел „турон“ ВДВ који је већ прозван краљем тренаца.

За разилику од „хамера“, неће бити цивилне верзије „турона“, али је ових дана тестиран у свим условима у којима може да се нађе.

Предност „турона" је, осим што посади пружа заштиту од 80 одсто, најновије елекронско ометање непријатеља и рададра. Затим ту је велики избор оружја, од ракета до тешких митраљеза, а посебно се издваја по томе што за њега апсолутно нема препрека.

Неки га већ виде и као штапско возило, али и као патролно, јер у групи може да буде озбиљно убојито средство за разбијање водова терориста.

„Непробојан је за метке, али и отпоран на противтенковске мине. Посебно има елктронику која има за циљ да унапред пронађе експлозивна средства и заобиђе их“, наглашава Валериј Владимирович Герасимов, начелник Генералштаба Војске Русије.

„Турон“ може и да плива, али и да иде по веома неприступачном трену. Тестиран је и на Бајкалском језеру у условима поледице.

„Ускоро ће имати хибридни погон, тако да ће моћи да иде и на батерије и на мотор. То је јако битно због радарског откривања“, додаје Герасимов.

Иначе сви материјали су развијени у Русији и постојани су на пушчану муницију и мање гранате. Ово возило неће бити тако јефтино за производњу, али ће као командно бити незамењиво, кажу русики стручњаци.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 16. авг 2020, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

@problem

Razumi l' iko sta ovaj napisa? Ja nista.

(недеља, 16. авг 2020, 15:01) - Sydney [нерегистровани]

problem

upravo dragi prijatelju i jeste nezgoda u tomoe sto tebi i ostalima to nije bitno. da nema odgovariajuce srpske reci pa da i kazes nsto. ..medjutim citati reci kao sto je recentno, lajkovanje, postovi, lider, skver, informacija... i da ne idemo dalje ... je nazalost pokazatelj lenjosti i osnovnog neznanje. recimo memorija pamcenja ili kako rekoh urdjaj za pranje vesa ili prevedeno sa pranje pranja. ti prevodi nisu napisali oni koji poznaju sopstveni jezik, lenji su da ga razumeju i misle da koristeci tudjice zvuce pametno

(субота, 15. авг 2020, 17:53) - Gradjanin koji placa pretplatu [нерегистровани]

Rts

Ne vidim potrebu da javni servis pravi ovakve priloge, mislim da trebate vise paznje posvetiti kulturi i obrazovanom programu...

(субота, 15. авг 2020, 17:09) - goran [нерегистровани]

hamer

Hamer je zastario i izbacen iz upotrebe uglavnom doniran sirom svijeta. U Iraku i Afganistanu se pokazao suvise ranjivim na dejstvo eid i rgb tako da ce biti i uveliko jeste vec zamjenjen novim i otpornijim vozilima

(субота, 15. авг 2020, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

re: Jeep

Eto ti zivis u Aus i sad kao znas da je Jeep marka terenskog vozila, a eto mi ne znamo. Kao prvo u nasem jeziku imamo mnogo tudjica, pa tako cak skoro 3000 turskih rijeci. Rijec dzip se u nasem jeziku ustalila kao rijec za svako terensko vozilo i ne vidim gdje je tu problem. Kao kaladont ili zubna pasta. Nikakav problem, ako ni cekic, carsaf, cesma, jastuk, cebe, jogurt nisu problem, ne bi trebao biti ni dzip.

(субота, 15. авг 2020, 15:25) - Sydney [нерегистровани]

Jeep

hej bre ljudi sta je sa vama. nije to Jeep nego 4x4 vozilo za bespuca=terenac. Sta ste se uhvatili Jeep pa Jeep.
Jeep je samo jedan. Sve sto vidite da lici na to zovete Jeep.
koliko je to besmisleno i neznanje je isto kada se kaze masina za pranje vea umesto rublja. kada se to prevede na srpski onda to izgleda ovako....
uredjaj sa pranje pranja jer ves je dosao is nemackog/engleskog wash i znaci pranje...

(субота, 15. авг 2020, 11:26) - anonymous [нерегистровани]

Није исправно поређење

Руски Турон је пандан новом америчком JLTV. Руска Федерација одавно има конкурента за Хамер, који је, иначе, одавно већ застарео (а који расходују у виду донацијa мање битним савезницима САД у свету као војну помоћ).

(субота, 15. авг 2020, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

Marketing

Imali uvijek samo nisu imali Svercenegera da ga reklamira. Treba li da se zapitam sta su vozili do sada po Sibirskim tundrama i ledu.