Када ће амерички председник моћи да лети суперсоничним авионом

Следећа генерација авиона "Air Force One", намењених превозу америчког председника широм света, могла би да буде способна за невероватно велике и до сада недостигнуте брзине летења од чак пет маха.

Америчко ваздухопловство је потписало уговор са аеронаутичком стартап комапнијом "Hermeus" о заједничком раду на развоју прве хиперсоничне верзије председничког авиона. Та компанија је већ развила, конструисала и тестирала прототип мотора за такав авион. Сада је на реду израда самих летелица.

„Неће ићи ни лако ни брзо. Морамо да савладамо многе нове технлогије. За председнички авион потребан је и одређени конфор, а у мањим летелицама као сто су хиперсоничне он је прилично ограничен", истиче Дејвид Колон из компаније „Боинг".
Hermeus на пројекту хиперсоничног мотора ради дуже од годину дана, а тестове је завршио у марту. Сада је, међутим, потребно обезбедити да будући „Мах 5" авион испуни све неопходне строге стандарде базбедности.
„Скооро је извесно да ћемо овај авион морати да тестирамо у више фаза и зато нам је потребно и време. Почећемо од ловца бомбардера и ловца пресретача да би добили жељењу димензију, додаје Колон.
Стручњаци компаније сматрају да све што буде потребно може да се уради уз помоћ постојеће технологије. Све то, у најбољем случају, значи да је хиперсонични Air Force One најмање осам година далеко од свог првог лета.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 12. авг 2020, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Avion

Ne treba puno testirati. Jednostavno ga ukrcati i put putuje moj jaran.

(среда, 12. авг 2020, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

hmmm

Ako mu pancir bude kao na automobilu (First Car, The Beast) tesko da ce uzletiti a kamoli 5 maha dostici.