Проблеми аутоматизације – поглед не може бити и на екрану и на коловозу

Већина возача једва чека аутоматско управљање аутомобилом. Да ли је то увек безбедно? Пример једног Немца, који ће морати да плати казну од 200 евра, доводи у дилему и возаче и произвођаче. Користећи екран осетљив на додир током вожње ударио је у дрво, и уз новчану казну добио и забрану управљања аутомобилом од месец дана. Нису помогле никакаве тврдње адвоката да се једино тако могу укључити брисачи.

Инцидент је, међутим, отворио једно много значајније питање и најавио озбиљан проблем са којим би у будућности могли да буду суочени возачи, не само у Немачкој.

Одлука суда значи да је сваки возач који током вожње користи екран осетљив на додир, па чак и ако су у питању нужна подешавања, попут брзине рада брисача, у прекршају.

„По конвенцији у Европи из 1952 године за сваки удес не може бити одговоран елкетронски уређај већ само возач. Зато је и сваки други изговор неприхватљив“, објаснио је Данијел Коранс, инспектор Европске комсије.

Од аудио-система, преко светала и грејања, па до клима-уређаја, у моделима као што су електрични аутомобили марке „Тесла“, али и многи други, за сва ова подешава возач мора да користи централни екран осетљив на додир.

Аутоматизација сада подразумева чешћу употребу екрана осетљивих на додир 

То често подразумева скретање погледа са пута и на неколико секунди, па и дуже, што може да буде изузетно опасно, али и да се заврши трагично.

„Ми сада не знамо шта да радимо. Возачи хоће аутоматизацију и што мање ручки, а овај пример показује да се не може баш све контолисати са једног места. Неки компромис тражимо“, истакао је Лајонал Маск из „Тесла моторса“.

Ако ова одлука послужи као пример за све сличне случајеве у будућности, аутомобилска индустрија имаће великих проблема.

Један од начина да се ова ситуација превазиће биће и већа употреба гласновних команди у аутомобилу, али је питање колико ће оне бити поуздане и да ли ће моћи да замене баш сва подешавања која се сада врше преко екрана осетљивих на додир.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво