До ефикаснијег лечења и превенције ковида уз софтвер истраживача из Крагујевца и Ријеке

Истраживачи универзитета у Крагујевцу и Ријеци заједно раде на софтверу који уз помоћ машинског учења и вештачке интелигенције треба да предвиди ток болести код пацијената са ковидом 19. На тај начин лечење би било ефикасније.

Пројекат универзитета у Крагујевцу и Ријеци „Употреба метода вештачке инелигенције и машинског учења на смањење ефеката ковида 19“, подразумева израду софтвера који прати здравствено стање оболелих од ове болести, али омогућава и предвиђање даљег тока болести. 

На основу резултата, тј. медицинских параметара који су добијени од 50 пацијената који се у Клиничком центру у Крагујевцу лече од ковида 19, 40 научника из Ријека и Крагујевца почело је да ради на изради софтвера који треба да предвиди како ће тећи развој болести.

„Пројекат је интердисциплинаран. Ради се о софтверу, новом методу који користи вештачку интелигенцију, а узима у обзир све податке од пацијената који су већ били у болници и имали одређену клиничку слику и на основу тога се прави ново знање које би требало да за нове пацијенте предвиди развој болести“, рекао је проф. др Ненад Филиповић, ректор Универзитета у Крагујевцу и руководилац Центра за бионжењеринг.

Професор Златан Цар са Универзитета у Ријеци истиче да су истраживачима изузетно битна два елемента.

Први елемент, због којег су истраживачима у фокусу подаци из Средње Европе је, како каже професор Цар, развијање модела за ширење ове пандемије јер је уочено да постоје различити начини ширења ковида у зависности од социјалних понашања у одређеним државама и увођења различитих мера.

„Други елемент којинам је битан је персонализиран модел за поједину особу која дође са одређеним знаковима болести где би онда могли радити предикцију понашања те особе, то јест који облик болести ће развити и који је потенцијални outcome“, објаснио је професор Цар.

Пројекат би требало да се реализује до краја године и он ће заправо дати алат лекарима да боље разумеју коронавирус, а самим тим и да успешније лече оболеле. 

Ово је једини пројекат из Србије у тој области који је добио подршку Европске уније и то у износу од 40.000 евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво