Вирџин Галактик најављује путнички млазњак три пута бржи од звука

Компанија за свемирски туризам Ричарда Бренсона, „Вирџин галактик“ јутрос је представила модел новог путничког суперсоничног авиона. Из компаније тврде да ће усавршена летелица моћи да превози између девет и 19 путника и достиже брзину чак, три пута већу од брзине звука.

Компанија „Вирџин галактик“ се пре свега бави свемирским туризмом и својим специјалним летелицама превозе путнике до ивице свемира и назад. Последњих година компанија се заинтересовала и за примену свемирских технологија у развоју брзих, комерцијалних летова на земљи, коришћењем подорбиталних ракета како би путницима омогућили бржи транспорт него обичним авионом.

Међутим, у последње време делује као да компанија своје интересовање преусмерава са подорбиталних ракета на суперсоничне авионе. У мају ове године најавили су да развијају ове летелице у сарадњи са Насом. Наса се дуго бави развојем суперсоничних летелица, и тренутно раде на „тихом“ авиону дизајнираном да пробије звучни зид "X-59 QueSST". Захваљујући њиховој помоћи, „Вирџин галактик“ тврди да ће њихов модел суперсоничне летелице задовољавати критеријуме потребне за остварење овог циља.

Поред ове сарадње, компанија Ричарда Бренсона најављује и сарадњу са компанијом „Ролс-Ројс“ на развоју погона за летилицу. Ове две компаније су потписале неформални уговор о сарадњи на овом пројекту.

Најављено је да ће авион летети на висини од око 18 километара, као и да ће „усмерити авио-индустрију ка коришћењу одрживог горива за летење“. Ипак, и даље није извесно колико ће времена бити потребно да летелица буде завршена, као и колика ће бити цена читавог пројекта.

С обзиром на веома ограничен број путника по летелици, мало је вероватно да ће цена карата бити приступачна просечном потрошачу. „Вирџин галактик“ већ наплаћује карте за туристички обилазак васионе 250.000 долара.

Из компаније најављују и да ће у летелици постојати могућност прилагођавања кабина жељама путника, као и седишта у првој и бизнис класи, што указује на то да лет суперсоничним авионом вероватно неће бити занемарљив трошак.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво