Нова модуларна пушка за српску војску прошла све тестове

Војска Србије увела је ново стрељачко наоружање које први пут има модуларну пушку која мења калибар у односу на муницију.

Модуларна пушка у калибру 7,62, али и у калибру 6,5 је нешто што немају ни много веће, богатије и развијеније армије него што је наша.

Ова пушка је постала део српског наоружања, припадници 41. пешадијског батаљона већ вежбају са њом. Све то заједно треба да значајно повећа убојитост наших војника пешадије за 30 до 50 одсто, односно да повећа предњи појас запречне ватре и вероватноћу поготка у полуаутоматском режиму уз несмањену ефикасност у рафалној паљби.

„Пошто се управо завршава провера главног елемента тог новог система стрељачког наоуружања, то је модуларна пушка у калибру 6.5 и 7.62 милиметара. Пушка је до сада завршила њајвећи број тестова што значи 95 одсто су то механички тестови. Шокове, ударе, блато, песак, воду – издржала је успешно проверу поузданости и издржљивости“, објашњава Ненад Милорадовић из Министарства одбране Србије.

Велики технолошки скок

Убојитост војника која се остварује новим системом стрељачког наоружања, што подразумева нову пушку и још осам нових типова стрељачког наоружања, нови систем муниције и нови сет оптичких и оптоелектронских нишанских справа.

„Овде смо показали као произвођач да се ради о једном великом скоку у односу на претходну генерацију и по питању ефикасности и по питању ергономије и по питању лакоће употребе средства из нове генерације“, истиче Александар Младеновић из „Застава оружја“.

Основа свега тога је, каже, нови метак 6,5 милиметара који је уведен у наоружање после исцрпних испитивања претходних година и нова модуларна пушка „М19 6,5/7,62 мм“ која је недавно уведена у наоружање.

Опремљена је комплексним нишанским системима – дневни и рефлексни оптички нишан који спада у стандардни комплет пушке, као и термовизијски нишан који ће носити одређени број припадника сваког пешадијског одељења, а који значајно повећава ефикасност тог одељења и у ноћним дејствима.

 

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво