„Гугл“ поставља нови интернет кабл између САД и Европе

„Гугл“ ће монтирати нови интернет кабл испод мора између САД и Европе како би се обезбедила бржа интернет веза с обзирон на све веће оптерећење.

Нови кабл ће повезивати Сједињене Америчке Државе са Великом Британијом и Шпанијом, а завршетак монтирања очекује се 2022. године. Постављање новог кабла треба да повећа капацитет за неке од најважнијих Гуглових платформи, попут Џимејла и Гугл клауда, преноси Индипендент.

Инфраструктура ће дозволити да систем буде издржљивији, чиме ће се избећи било какви могући проблеми изазвани прекидима, попут оштећења која направе ајкуле.

Осим тога, омогућиће додатну безбедност у јавном интернету, саопштено је из „Гугла“.

У каблу ће се налазити 16 оптичких парова што је, како наводе из „Гугла", „значајно унапређење за интернет инфраструктуру која повезује САД и Европу“.

Кабл ће бити постављен између Њујорка до Бјуда, на југозападу Енглеске и до Билбаа на северу Шпаније.

„Гугл“ је последњи пут кабл између САД и Велике Британије поставио 2003. године, а нови кабл ће носити име Грејс Хопер, која је у информатичком свету позната по свом раду на првом линкеру.

На морском дну широм света, „Гугл“ већ има три кабла путем којих се преноси 98 одсто интернет података.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(недеља, 02. авг 2020, 12:51) - anonymous [нерегистровани]

ajkula

umm kabl, njam

(недеља, 02. авг 2020, 07:45) - Milutin [нерегистровани]

Koliko se ja razumem

Nisam bas neki strucnjak u ovoj oblasti ali koliko mi se cini radi se o nekoj vrsti prstena izmedju Amerike (Juzne i Severne) i Evrope. Verovatno se zajedno sa Optickim kablovima postavljaju Fotonski pojacavaci sirokog spektra uz upotrebu ROADM i DWDM tehnologije Kapaciteta do 400Gb/s po jednom slotu (za sada) uz mogucnost 2X48 talasne duzine (C band plus L band za ovj podatak nisam bas siguran Mozeda bude i nesto manji broj) po paru optickih vlakana. Jednostavno bice mogucnosti za narednih mozda 10tak godina

(субота, 01. авг 2020, 19:32) - Skupljači [нерегистровани]

sekundarnih sirovina

već nabavljaju podmornice!

(четвртак, 30. јул 2020, 10:17) - Sydney [нерегистровани]

oblaci

Google postavlja opticke provodnike, ne postavlja bakarne. Opticki provodnici su najbrzi nacin prenosa podataka/medjumreznog saobracaja. sateliti nisu toliko brzi i imaju tehnicka ogranicenja raznih vrsta/smetnje,zaostajanje itd...

(среда, 29. јул 2020, 20:04) - Milan [нерегистровани]

Meni tek sada nista nije jasno!

Mask postavlja 12.000 satelita za najbrzi internet, onda velika frka oko 5g mreze koja je jos brza, a Gugl razvlaci kablove...

(среда, 29. јул 2020, 09:15) - anonymous [нерегистровани]

умрежавање

клауд технологија и боља повезаност може имати само једну сврху а то је боља контрола европских рачунара.