Како ради GoPro камера за бубе

Научници су направили малену робот-камеру која се може причврстити на леђа инсеката, како би снимио свет из перспективе бубе.

Камеру за бубе у GoPro стилу направили су научници у САД. Тешка је свега 250 милиграма, што је, поређења ради, тежина једне десетине карте за играње. Функционише уз блутут а снима пет кадрова у секунди. 

Камера за бубе може имати примену у широком пољу, али углавном у биолошким истраживањима.

Видео снимак са камерице шаље се на мобилни телефон. Угао снимања је до 60 степени, а батерије које користи су ултралагане јер камера троши минималну количину енергије.

Схиам Голлакота, старији аутор студије, рекао је:

"Направили смо систем бежичних камера мале снаге и мале тежине, који може пружити увид у живот инсеката", рекао је Шајам Голакота, аутор студије.

За овај пројекат, истраживачи су инспирацију нашли управо у очима инсеката. Снимци које даје мини камера су црно-бели.

После конструкције мини камере, истраживачи су је прикачили на сићушна тела буба, које су ипак довољно јаке да поднесу тежину малог апарата.

Ипак, упркос узбуђењу које овакав пројекат доноси, истраживачи су забринути због могућих злоупотреба изума, када је реч о угрожавању приватности.

Чланови тима се надају да ће будућим верзијама буба-фотоапарата бити потребно још мање енергије и да ће моћи да раде на соларни погон.

Истраживачи кажу да су сада први пут добили реалне снимке из "стварног животног окружења буба", као што су њихове реакције у одређеним ситуацијама, брзина, понашање... 

Резултати студије су објављени у часопису Сајенс роботикс.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво