И лежање и дистанца у економској класи у авиону? Могуће!

Упркос томе што је коронавирус десетковао авио-индустрију, путовање авионом у великом обиму вратиће се пре или касније. Могућност потпуног опружања и у економској класи сан је многих, а његово остварење стиже брже него што се ико надао, можда управо због новог вируса, то јест неопходне дистанце.

Дуги летови у економској класи нису баш пријатни за оне који не воле или не смеју да седе више сати. На срећу, дизајнери непрекидно раде на побољшању услова у авионском саобраћају.

Америчко старт-ап предузеће "Zephyr Aerospace" представило је решење које путовање авионом чини много удобнијим у економској класи омогућивши им да легну, пише Борд панда.

„Седишта у авионима углавном се нису мењала још од седамдесетих година прошлог века. Чак 99 одсто седишта у економској класи је направљено тако да је спавање неудобно. Немогуће их је спустити да путник може да легне, што нарушава здравље уколико траје дуго“, наводи се у објашњењу на сајту "Zephyr Aerospace"-а.

Авио-компаније, наводи тим овог предузећа, покушавају да оправдају више цене карата уводећи оброке, могућност веће количине пртљага, али истраживања показују да би те погодности 70 одсто путника без много двоумљења заменило за могућност да легну и одспавају опружени током лета.

Дизајн који предлаже ово предузеће нуди комфор и прватност: „Путницима би на располагању био избор да легну потпуно опружени, да седе уобичајено или са подигнутим ногама“.

Оваква одвојеност путника корисна је и за време пандемија, то јест мера које подразумевају социјалну дистанцу због спречавања ширења вируса.  

Авио-компаније уз овакве одељке имале би могућност куповине и додатне опреме: завесе за замрачивање, ОЛЕД дисплеје, облоге за седишта од меморијске пене...

Простор који би био жртвован зарад оваквог конфора у економској класи био би надокнађен додатним нивоом изнад – попут кревета на спрат.

На сличну идеју дошли су и у чувеној анимираној серији Симпсонови, што је још једном изазвало приче о пророчким способностима аутора цртаћа. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 13. јул 2020, 19:35) - Anonimno [нерегистровани]

Za cist vazduh

Pored lezanja i distance da bi bili sigurno zasticeni potrebna je UV led lampa koja dezinfikuje i sterilise vazduh, dobro bi bilo da je ima u svakom avionu, tek tada putnci bi bili sigurni i zasticeni od korone virusa. Jako pogodna i lako prenosiva stvar, za sve zatvorene prostorije gde se vise vremena provede.