„Мојсије“ одвојио Венецију од Јадрана, џиновски противплавни бедем први пут тестиран

Осмишљен још 1984. године, а требало је да буде у служби пре више од десет година, џиновски пројекат који треба штити Венецију од поплава и растућег нивоа мора први пут је тестиран.

Италијански премијер Ђузепе Конте активирао је 78 мобилних баријера бране „Мојсије“ чиме је обављен први тест пројекта, који је требало да буде увелико завршен.

Градња је бране MOSE (Modulo Sperimentale Elettromeccanico) почела 2003. године, када је Венеција претрпела најгору поплаву још од 1966. године.

Ипак, радови су текли споро, више пута су прекидани, а пројекат се једно време заглибио и због корупцијског скандала.

„Овде смо да тестирамо, не да славимо. Влада хоће да провери како теку радови“, рекао је Конте током првог активирања бране.

Џиновске жуте баријере одмах су се по активацији издигле, одвајајући Венецијански залив од остатка Јадранског мора. Читав систем осмишљен је да заштити Венецију од плиме висине три метра.

Италијанске власти су обећале да ће завршити шест милијарди евра вредан пројекат до краја 2021. године.

Конте је признао да је корупција успорила пројекат, али и апеловао да се он мора завршити.

„У реду је да постоје сумње. Али поручујем свима, укључујући и онима који протестују, хајде да се фокусирамо да завршимо 'Мојсија'. За последњи део пројекта преузимамо пуну одговорност и са даљом финансијском подршком он ће бити завршен“, истакао је Конте.

број коментара 0 Пошаљи коментар