Роботи који ће нам олакшати борбу против коронавируса све савршенији

Јужнокорејски научници су развили робота који би требало значајно да смањи ризик од заразе коронавирусом међу медицинским радницима, као и да обезбеди да пацијенти могу безбедно да се тестирају на присуство вируса.

Роботска рука тестирање обавља штапићем за узимање брисева из носа, а цео процес контролише медицинско особље које роботом управља помоћу контролера. Тако се преглед може обављати на даљну, односно из друге просторије, док лекари цео процес могу да посматрају на екрану.

Да не би дошло до повреда, пошто је штапић за узимање бриса потребно гурнути дубоко у нос, научници су конструисали стабилизатор главе на који се пацијент наслања током обављања теста.

„Овакав робот ускоро ће постати редован део сваке болничке ковид амбуланте да би се лекари и медицинско особље заштитили, а добили прави и брзи резултати“, наглашава Сен Ју Хо, из корејске здравствене службе.

Међутим у Кореји су отишли и даље па у свим већим радњама и тржним центрима постоје роботи који прате промену на свима који улазе или излазе из простора. Они су у стању да одмах открију ко је сумњив и потенциално заражен, а онда ступа на снагу аларм и хитно тестирање.

„На овај начин смо открили око пет хиљада заражених корона вирусом који су одмах дати на располагање стручним тимовима. Робота има све више и постају све савршенији од тога да ће у будуће моћи да открију честице короне у ваздуху“, најављује Ли Мин Чан, менаџер тржног центра.

У Јужној Кореји покренута је акција замене свих клима уређаја који су опасни по ширење вируса. Сваки трговац је дужан да о свом трошку угради нови систем, јер у противном губи лиценцу за рад.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво