"Пипистрел" - словеначки авион на електрични погон

Словеначка ваздухопловна компанија произвела је први електрични авион на свету који је сертификован од стране Агенције за ваздухопловну сигурност Европске уније (ЕАСА), што значи да испуњава сигурносне стандарде и може се комерцијално користити.

Авион на батерије, "Пипистрел Велис Електро", мали је двосед, намењен за обуку пилота. Лети 50 минута, плус резерве, што је типично за употребу у школама летења.

Сертификовани тип значи да се авион може комерцијално користити без ограничења и ово је заиста корак за ваздухопловство у целини, што ће омогућити електрификацију и много већих летелица.

"Пипистрел" би ове године требало да испоручи 31 авион 'Велис Електро' купцима у седам различитих земаља. Ово је узбудљив пробој на тржиште," рекао је извршни директор ЕАСА Патрик Ки.

"Ово је први електрични авион који је ЕАСА сертификовала, али сигурно неће бити и последњи, јер авио индустрија прати нове технологије за смањење буке и емисија и за побољшање одрживости летелица", навео је Патрик Ки.

У тиму за сертификацију били су стручњаци из надлежних француских и швајцарских институција. компанија сарађује  са Убером у покушају да се уведе летећи такси.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(петак, 03. јул 2020, 13:01) - Zitomir [нерегистровани]

@Avionče Slovenče

'Ej prike,'ajde ti u Sloveniju,pa se otud' ponosi sa Slovencima,ja sam ponosan na moju Srbiju,sta god da se napravi,srbsko je.Svoju drzavu nikada nebi niti bi ljagao u tvojem stilu.

(петак, 03. јул 2020, 12:16) - anonymous [нерегистровани]

@Svetla

@Svetla pravimo mi i bolje stvari od ovog. Zasto uvijek mora neki autosovonizam da se provlaci.

(петак, 03. јул 2020, 11:53) - anonymous [нерегистровани]

Super

Lep je avioncic i verujem da ce biti sve bolji kako se baterije budu razvijale. U pocetku mi je ime zvucalo kao neka vrsta kokoske, ali posle svih godina sam oguglao. ( Komentar: oguglavanje nema nikakve veze sa Google-om :)

(петак, 03. јул 2020, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Можда је "први сертификован од стране Агенције за ваздухопловну сигурност Европске уније (ЕАСА)"

Али Словенци га нису први направили. Такав авион на електрицни погон постоји одавно, можда 6-7 година уназад, а та технологија је позната и дуже. Чекало се само на боља технолошка решења за батерије и мотор. Данас кад та решења постоје лако је склопити авион на батерије. Ништа се ту словенц нису први сетили... Маркетинг је потпуно исти као маркетинг некадашње "ИСКРЕ" из Словеније.

(петак, 03. јул 2020, 02:40) - Svetla [нерегистровани]

Avionče Slovenče

Svaka čast Slovencima za avion na baterije. I za to što misle svojom glavom i rade da im bude bolje.
Kada bi se ovde u školama učile korisna znanja, a ne gluposti, znali bi i mi da napravimo svašta.

(четвртак, 02. јул 2020, 22:04) - anonymous [нерегистровани]

Ali

Nije prvi, ali svaka im cast