Астронаути се укрцали - Наса, „Спејс икс“ и лет у свемир: покушај други

У току су последње припреме за други покушај историјског лета са тла САД у свемир. Kомпанија „Спејс екс“ пробаће да у орбиту лансира свемирску летелицу, у 21.22 по средњеевропском времену.

Заједничка мисија, у којој Наса први пут користи приватну летелицу, а то је „Спејс екс" компанија у власништву Елона Маска, треба да буде први одлазак посаде са територија САД, у последњих девет година. 

Време је за сада "не иде наруку", астронаутима, али метеоролози предвиђају да би касније, мало пре полетања, могло бити ведрије. Време одлучивања о полетању у односу на временске прилике, биће 35 минута пре лансирања. 

Двојица астронаута требало би да путују у "Спејс екс фалкон" ракети и капсули "Кру драгон". 

Насини астронаути Даг Харли и Боб Бенкен, требало је да се отисну у орбиту у среду, 27. маја, али је лансирање одложено због лоших временских услова у „Kенеди свемирском центру" на Флориди.

Метеоролози међутим, нису оптимисти ни овог пута, и објавили су да временски услови опет могу представљати проблем. Наводе да су шансе за полетање 50 према 50 одсто.

У среду је лансирање отказано 16 минута пре заказаног полетања.

У току су последње припреме, стручњаци из „Спејс екса" асистирали су астронаутима при уласку и смештању у капсулу, а завршена је основна процедура провера летелице. Капсула је затворена. 

У време полетања, Међународна свемирска станица ће бити на надморској висини од 259 миља над Атлантиком.

Ова мисија послужиће као крајњи тест лета за потврђивање система транспорта посаде "Спејс икса" од лансирања па до пристизања на циљ. Реч је о последњем тесту лета за систем који треба да буде сертификован за редовне комерцијалне летове.

У случају да лансирање успе, очекује се да Харли и Бенкен остану на Међународној свемирској станици између једног и четири месеца пре повратка на Земљу.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво