Може ли софтвер да замени новинаре – "Мајкрософт" има одговор

"Мајкрософт" прекида сарадњу са десетинама запослених који раде на вестима, које се објављују на порталу МСН. Амерички технолошки гигант планира да употреби вештачку интелигенцију како би их заменио, потврдило је у петак неколико људи упознатих са ситуацијом, преноси "Сијетл тајмс".

Око 50 запослених на МСН-у, који са "Мајкрософтом" имају уговоре преко агенција за запошљавање, обавештено је у среду да њихове услуге више неће бити потребне после 30. јуна.

"Као и све друге компаније, ми редовно процењујемо наше пословање. Ово може резултирати повећаним улагањима на неким местима и, с времена на време, преусмеравањем на друга. Те одлуке нису резултат тренутне пандемије", рекао је портпарол "Мајкрософта".

Компанија ће задржати запослене са пуним радним временом, које запошљава сам "Мајкрософт".

Неки запослени, који су желели да остану анонимни, рекли су да ће МСН користити вештачку интелигенцију да обаве посао који су до сада они радили.

Тај посао укључује употребу алгоритама за препознавање трендова у вестима десетина медијских партнера, као и за преправљање наслова или додавање бољих пратећих фотографија или презентација.

Посао је већ полу-аутоматизован неколико месеци, навео је један од бивших запослених и додао да се сада на аутоматизацију креће "у пуној брзини".

"Деморалишуће је кад помислите да машине могу да нас замене, али ето, то се дешава" каже запослени.

Како је могуће да машине замене људе

МСН је претрпео бројне промене од свог покретања као "Мајкрософт нетворка" 1995. године.

Некада веб портал и подразумевана интернет страница за милионе личних рачунара, МСН је понудио оригиналан садржај и линкове ка вестима, информацијама о времену и спорту.

Међутим, 2013. године почео је да смањује број запослених и да се ослања на партнерства са другим сајтовима који објављују вести, без свог оригиналног садржаја.

Преношење туђих прича, уместо стварања својих, омогућило је МСН-у да све више користи аутоматизовани систем за уређивање.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара