Америчка морнарица тестирала моћни ласер који може да обара авионе и дронове

Америчка морнарица показала је у акцији свој дуго очекивани напредни ласерски оружани систем, способан да обара летелице и онеспособи непријатељске сензоре.

Кратки видео-снимак показао је "Laser Weapon System Demonstrator" (LWSD) како обара беспилотну летелицу током првог тестирања на мору. Ласерски систем постављен је на „Портланд“, транспортни брод класе Сан Антонио, који се тренутно налази код Перл Харбора.

„Спроводећи напредне поморске тестове против беспилотних и мањих летелица добијамо вредне информације о способностима ласерског система против потенцијалних претњи“, рекао је капетан „Портланда“ Кери Сандерс.

Систем је развила Канцеларија за поморска истраживања, у сарадњи са компанијом „Нортроп Граман“ и наследник је прве ласерске платформе "Laser Weapon System" (LaWS), која је такође тестирана на „Портланду“ прошле године.

Почетни буџет за развој оружја који је одобрен „Нортропу“ био је 53 милиона долара, а укупан буџет током 34 месеца развоја износи 91 милион долара.

Снаге 150 киловата, ново оружје је најјачи ласер америчке морнарице, око пет пута снажнији од свог претходника и може да обори мање летелице.

Осим тога, LWSD може и да заслепи непријатељске сензоре.

Америчка морнарица такође развија и ласерски систем средње снаге, за који се очекује да ће достићи 60 киловата и могао би да буде инсталиран на већи број бродова, укључујући и разараче.

Осим „Нортроповог“ ласерског система, на сличном оружју такође снаге 150 киловата, које треба да буде тестирано крајем ове године, ради и „Локид Мартин“.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво