Лукашенку представљен белоруски електромобил – може ли да парира „тесли“

Белорусија ће ускоро имати значајније место у ауто-индустрији. Наиме, жеља председнка Александра Лукашенка је да се прати технологија електричних аутомобила, али и да се направи домаћи теренац који нема препреке. Презентована је читава серија нових електричних платформи – од мотоцикла до спортског аутомобила.

Инжењери су председнику Лукашенку представили први белоруски спортски кабриолет на струју. Возило је лако, управљиво је и користи се за развој сопствених мотора и других конструкционих решења.

Белоруски инжењери конструисали су прототип електричног двоседа, за који тврде да може да крстари брзином до 170 километара и оствари домет до 270 километара са једним пуњењем батерија.

„Наш аутомобил могао би да се такмичи са 'теслом'. Возило је лако, управљиво је и користи се за развој сопствених мотора и других конструкционих решења. Неименовани кабриолет, са погоном на задњим точковима, тек треба да добије каросерију“, каже Иња Осењин, конструктор првог електромобила у Белорусији.

Нови електрични аутомобил био је једно од десетак прототипова електричних возила која су показана белоруском председнику Александру Лукашенку, током посете тест-стази Националне академије наука у близини Минска, прошле недеље.

Нема препрека за белоруску „теру“ 

На челу овога пројекта налазе се стручњаци из познате фабрике камиона МАЗ. Међу новим моделима за армију прказан је теренац компаније „Хунта“, за који не постоји ниједна препека. Земља, блато, песак, камен, асфалт, снег, вода па чак и лед са пукотинама нису преперка овом пандану америчког „хамера“. Он сасвим успешно може да се креће и по води, и то брзином до осам километара на час.

„Нашу 'теру' покрећу сасвим обични мотори, бензински четвороцилиндраш запремине 1,7 литара са 81 коњском снагом или 1,9-литарски дизел са 95 'коња'. Оба мотора упарена су са менуелним петостепеним мењачем. Он је пак 10 пута јефтинији од 'хамера'“, истиче конструктор теренца Олег Осетов.

Инжењери су белоруском председнику још представили и електрични аутобус познате компаније МАЗ, као и друга електрична возила намењена комуналним службама, бицикл и скутер на електрични погон, као и електрични пуњач за пуњење батерија електричних аутомобила у за кућну употребу.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 22. мај 2020, 10:52) - luki [нерегистровани]

Robustan i nepobediv

Bas je dobar ovaj terenac. Gde ima da se kupi i po kojoj ceni? Dosadili su mi ovi novi terenci i automobili puni nepotrebne elektronike koju niko ziv ne zna da popravi osim proizvodjaca.

(петак, 22. мај 2020, 01:30) - ,," [нерегистровани]

Тера-ћемо се још

Све све, али ледоломац је закон. Свака част, савршено.
И још се паре дају Нама пријатељској земљи!