Смртна казна изречена преко „Зума“

„Зум“ је током пандемије коронавируса постао незамењиво дигитално оруђе за различите намене, од обичних ћаскања до обављања пословних састанака. У Сингапуру је преко популарне чет апликације изречена и смртна казна.

Сингапурски врховни суд осудио је на смрт човека преко видео-чета на Зуму, преноси Гардијан. Групе за заштиту људских права протествовале су не само зато што Сингапур практикује смртну казну за случајеве трговине дрогом, већ и због начина на који је проглашавање спроведено и оптужени није био ни лично присутан када му је казна изречена.

Пунитан Генасан, 37-годишњи малезијски држављанин, осуђен је на смрт вешањем зато што је, наводно, био посредник у упознавању два друга трговца дрогом 2011. године. Генасан је изручен Сингапуру 2016. године по оптужбама да је учествовао у трговини дрогом и помогао да се уговори продаја око 30 грама хероина.

Генасан се изјаснио невиним на оптужбе.

Сингапур, град-држава од пет милиона људи, има нулту толеранцију за трговце дрогом и једна је од ретких богатих држава у којима судски систем и даље изриче смртне казне.

Сингапур је прошле године извршио четири, а 2018. 13 смртних казни, наводи Амнести интернешенал.

Иако је пресуда изречена путем апликације Зум, још није познато да ли изрицање смртне казне крши правила коришћења апликације.

Осим тога, групе за заштиту људских права истичу да је таква пракса посебно нехумана.

„Смртна казна је инхерентно окрутна, а коришћење технологије попут Зума у изрицању пресуде је чини још нехуманијом. Шокантно је да тужиоци и суд не виде да човек којем прети смртна казна нема барем право да буде лично присутан да се суочи са тужиоцима", истакао је за портал Гизмодо Фил Робертсон, заменик директора Хјуман рајтс воча за Азију.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. мај 2020, 20:19) - Milan [нерегистровани]

Gde ide ovaj svet?

Mene interesuju neke stvari. Sta se desilo sa prodavcem droge? Njega su najverovatnije obesili nekoliko puta ili ?
A ovi sto stite ljudska prava tek mi nisu jasni. Zasto ne stite one kojima se prodaje droga nego prodavce i "posrednike".
Pravi narko diler ne nosi i ne prodaje drogu. Oni sve organizuju, a drugi rade. To se u moderno vreme zove posrednik.