Да ли је 5Г мрежа кривац за појаву коронавируса

У протеклом периоду сведоци смо теорија о повезаности пандемије коронавируса и најављених 5Г технологија. Такве закључке доносили су многи, вероватно стручни за неке области али не и за телекомуникације.

Екипа Е-јутра разговарала је о "повезаности" 5Г технологија и пандемије коронавируса са професором Електротехничког факултета у Београду др Александром Нешковићем, који је уједно и шеф катедре и руководилац Лабораторије за телекомуникације.

„Оно што је у овој причи више него евидентно је да 5Г системи, нарочито у првој фази инсталације тих система, они се планирају да раде у опсезима у којима већ раде поједини мобилни системи са којима ми имамо доста искуства. А као што знате, у претходних 20 година нисмо имали појаву короне“, наглашава професор.

Када се говори о утицају зрачења, додаје Нешковић, тај утицај никада не зависи од информације коју преносимо кроз канал већ зависи од фреквенције у којој наше мреже раде и од снаге предајника. Фреквенције су, мање-више, исте у првој фази, а снаге терминала су прописане и ограничене из више разлога.

„Један од разлога је да се смањи потрошња батерија, а други да се сачува здравље људи. Тако да, у ствари, имамо исте почетне услове те никако не може да се тврди да корона потиче од 5Г система“, истиче професор.

Тврдња да постоји повезаност између коронавируса и 5Г мреже нарочито су неосноване на територији Србије, јер та технологија још није стигла код нас.

„Већ су уочени неки негативни ефекти. Више људи ми се јавило да има главобоље, једна госпођа се гојила, неколико њих се жалило да деца неће да уче због 5Г-а, а истина је, у ствари, да ми у Србији имамо само једну активну базну станицу у Научно-технолошком парку Звездара, која се користи у експерименталне намене. Две базне станице су купљене и практично нису у функцији, и то је све што ми имамо од 5Г. Дакле, ми суштински, 5Г технологију у Србији немамо. Сачекаћемо још неко време јер оператори прво треба да добију фреквенције, па тек онда се креће у инсталацију“, напомиње саговорник Е-јутра.

На крају, професор Нешковић је открио и зашто ће свет још неко време морати да сачека употребу 5Г технологија.

„У домену 5Г мрежа имамо очигледно један озбиљан рат између Сједињених Држава и Кине, који се првенствено тиче безбедносних података. Америка не би волела кинеску технологију јер се плаши да поверљиве информације не би цуреле. Онда су то све ефекти који у неким земљама условљавају да се 5Г технологија уведе мало касније, али не смемо заборавити, то је нешто што ће сигурно доћи и толико има користи и предности да је то несумњиво. Да ли ће бити ове или за две године, ми смо сигурно на том путу“, каже на крају проф. др Александар Нешковић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво