Андрија, дигитални асистент у борби против коронавируса

У Хрватској је пуштена у рад апликација „Андрија“, први дигитални асистент у борби против коронавируса на „Вотсапу“. Питање које многе мучи је да ли она угрожава приватност грађана.

Апликација Андрија добила је име по, како наводи се у видео-објашњењу на Јутјубу, оцу народне медицине др Андрији Штампару.

Идеја је да апликација помогне хрватским епидемиолозима и целом здравственом систему у контроли епидемије коронавируса.

У време када су лекари оптерећенији него иначе, дигитални асистент може довољно брзо и ефикасно грађанима да пружи актуалне информације и препоруке.

Првог дана рада апликцију је користило 30.000 грађана и сви су морали притом да оставе свој број телефона, јавља хрватски портал Индекс.

Андрију је израдило неколико хрватских ИТ фирми, а акцију је координисало Министарство управе с министром Иваном Маленицом на челу.

Андрија не служи за праћење грађана 

Маленица је рекао јутрос да се у систем Андрија пријавило већ 30.000 грађана и да је нарочита корист од ове апликације то што растерећује епидемиолошке службе које дневно примају и до 50.000 позива забринутих грађана.

Епидемиолог Наставног завода за јавно здравство „Андрија Штампар“ др Бранко Коларић каже да је апликација сигурна и анонимна, „да се не скупљају никакви подаци који би особу могли идентификовати и да не служи за праћење грађана.

„Андрија је четбот, комад софтвера који је програмиран да одговара и симулира конверзацију на основу унапред припремљених питања, кључних речи и одговора. То је у данашњем времену уобичајени маркетиншки алат, који углавном служи да се умањи количина упита према оператерима и то углавном у процесу продаје неке услуге или у иницијалним корацима техничке подршке“, истакао је информатички стручњак Марко Ракар.

Четботови не траже увек број телефона 

Забрињава га, међутим, што грађани за приступ апликацији морају да оставе свој број мобилног телефона, јер она ради само путем Вотсапа, популарне апликације која не функционише без броја телефона, а додатно се, указао је, показало да апликација у неким случајевима тражи и локацију грађана.

Ракар, наиме, каже, да четбот попут Андрије може да се направи тако да одговара на предвидљива питања корисника без претходног тражења њихових података, на пример, броја телефона.

Марко Ракар указује на то и да анонимност на интернету де факто не постоји, па тако ни овде, у разговору са Андријом.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво