„Епл“ и „Гугл“ заједнички осмишљавају апликацију за праћење контаката

Компаније „Епл“ и „Гугл“ заједничким снагама развијају технологију која ће омогућити да добијемо обавештење уколико смо недавно били у контакту са особом која је позитивна на коронавирус.

Пре пандемије новог коронавируса, било који систем који би преко мобилних телефона пратио вашу локацију и контакте звучао би као орвеловска ноћна мора. Данас, такође звучи као орвеловска ноћна мора, али која би могла да сачува милионе живота и спасе глобалну економију. Суочени смо са парадоксалним изазовом – како изградити свеобухватни систем за праћење, али тако да не добијемо Паноптикон?

Откако се SARS-CoV-2 појавио, и владе и произвођачи технологије разматрају системе који ће омогућити да се преко мобилних телефона прати куда се људи крећу и са ким долазе у контакт. У појединим земљама су ови системи већ имплементирани. Такозване апликације за праћење контаката (contact-tracing) помажу званичницима јавног здравља да предухитре ширење вируса, што би на крају довело до смањења потребе за физичком дистанцом.

С друге стране, ови системи неминовно доводе до кршења права приватности. Ако би пали у погрешне руке, сирови подаци о локацијама могу да открију било шта о нама, почев од политичких опредељења и ангажмана, новинарских извора, па до прељубе. Како се ови системи појављују, тимови стручњака за криптографију покушавају да ураде наизглед немогуће – да развију системе за праћење контаката без могућности надзора, развијајући апликације које обавештавају кориснике који су потенцијално изложени вирусу, али без стављања на увид осетљивих података о локацији. Покушавају да сачувају приватност зараженог, али да све који су били у његовој близини обавесте да је заражен.

Јун Вилијам Ју, професор математике на Универзитету у Торонту који је сарађивао са канадском владом на развоју програма за праћење контаката, тврди да је ово могуће. Ричард Џанда, професор права специјализован за приватност на Универзитету Мекгил који је радио на истом пројекту, такође верује да је могуће развити такву апликацију. 

„Покушавамо да омогућимо да се ово изведе са пристанком и заштитом приватности, и да, кад вирус прође, не зажалимо што смо слепо предали информације које није требало органима власти“.

Компаније „Епл“ и „Гугл“ планирају да испрва омогуће апликацијама независних издавача да на њиховим оперативним системима (iOS и Андроид) глатко функционишу, али им је намера да елиминишу потребу да се инсталирају посебне апликације како би охрабрили људе да учествују у овом програму.

Верују да је њихов приступ који је осмишљен тако да учешће буде добровољно и анонимно, у потпуности уважава приватност корисника. Њихов метод за праћење контаката би користио блутут сигнал са паметног телефона како би утврдио с ким је његов власник провео довољно времена да би био у опасности да се зарази.

Уколико би се касније испоставило да је неко од особа са којима сте били у контакту позитиван на нови коронавирус, сви који задовољавају овај критеријум добили би обавештење од апликације. Апликација неће чувати податке о локацији и личне податке.

У заједничкој изјави коју су објавили у „Еплу“ и „Гуглу“ наглашавају да је приватност, транспарентност и добровољни пристанак од кључног значаја за успех овог пројекта. 

„Јавно ћемо објављивати све информације о раду апликације за све који желе да их анализирају“, тврде челници ове две најмоћније технолошке компаније.

Очекује се и да ће амерички председник Доналд Трамп одржати ову иницијативу на наредној конференцији за штампу.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво