8-Д звук – нови тренд на интернету, нећете остати равнодушни

Потпуно нови начин слушања музике шири се интернетом. Многи обећавају да ће звук који чујете у снимцима који деле на друштвеним мрежама бити нешто што нисте доживели никада до сада и да ћете остати затечени. О чему је реч? О 8-Д звуку. И заиста је невероватан! Само су вам потребне слушалице.

Звук који су многи први пут чули ових дана назван је осам-де (8-Д) технологија. Многи корисници друштвених мрежа то називају „новом музиком“ и имају невероватан осећај када то чују. Наводе да ћете, када чујете 8-Д звук, музику први пут слушати мозгом а не ушима.

Међутим, та врста звука уопште није нова и постоји већ одређено време. Само су је многи тек сада отркрили. 

Техника користи интензивне аудио-ефекте који вам дају осећај да звук кружи око ваше главе. На тај начин музика добија просторну димензију.

То се постиже помоћу различитих метода обраде које, када се комбинују, као резултат имају звук познат као 8-Д.

Ефекти „варају“ мозак тако да верујете да звук долази из тродимензиналног простора. Стиче се утисак не само да звук долази са различитих страна, већ да некако долази и ван ушију.

Најчешћи утисак у већини 8-Д снимака јесте осећај кретања звука од једног уха до другог. Међутим, постоји мноштво других ефеката који пружају осећај да звук долази из 3-Д простора.

Због тога звук заправо није осмодимензинални и није јасно одакле потиче то име. Пре би се могао назвати тродимензионалним.

Осим музике, добар пример 8-Д звука је и снимак на Јутјубу познат као Виртуелна берберница током којег имате осећај правог шишања. Не брините, након одслушаног снимка коса ће вам и даље бити ту. 

Спремни сте да чујете 8-Д звук? Штос је у томе да су вам потребне слушалице у оба уха.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво