Да не прсне интернет – сви могу да помогну

Према извештају Отворене платформе за сарадњу оператера и контент провајдера, у Србији је употреба интернета порасла за 10 до 15 одсто. Намеће се питање, које мучи цео свет, може ли наша интернет инфраструктура да издржи ово повећање протока података?

Свако од нас се ових дана суочио са проблемима рада појединих платформи за видео позиве и размену садржаја, као и са одређеним Гугловим сервисима који су имали одређене проблеме у функционисању. Већ је познато, како истиче гост Јутарњег програма, Андреј Петровски из „Шер“ фондације,  да су „Нетфликс“, „Амазон“ и „Јутјуб“ објавили да ће смањити квалитет стриминга на целој територији Европе.

Због оптерећења, многи од сајтова пуцају, што се, на пример, јуче догодило са сајтом Народног позоришта у врме када је најављено онлајн приказивање представе. Петровски наглашава да је узрок томе ограничење ресурса којима тренутно располажем. 

„Ми интернет мало узимамо здраво за готово, јер смо на њега навикли и користимо га можда мало нерационално. Упаво је због тога наша идеја била да пошаљемо поруку грађанима да рационализују сада коришћење интернета зато што је он свима практично и средство за рад и изор разоноде, односно информисања и забаве. То је за нас такође и вредносно питање, које се не поставља само у овим околностима него генерално. Како ми користимо интернет тако и интернет утиче на остатак екосистема“, напомиње Петровски.

Ако сви поведемо рачуна, можда спречимо гушење интернет провајдера, мобилних оператера, отказивање апликација и сервиса, или чак потпуни прекид везе. На које све начине можемо ово да спречимо, „Шер“ фондација је издала и кратко упутство. 

„Једна од најбољих поука коју можемо да извучемо из ове ситуације је заправо та да ствари које су нама непотребне када је интернет у питању рационализујемо, односно, просто не радимо. А свакако, економичност у коришћењу интернета јесте добра пракса и у смислу заштите животне средине, јер свако то коришћење, што се више података преноси путем мреже, то се више ресурса користи“, закључује на крају укључења у Јутарњи програм Андреја Петровски.

Да не прсне интернет

1. Мање стримуј - музику, филмове и серије
Ископај старе емпе три, ЦД, ДВД и плоче

2. Искључи аутоплеј на стриминг сервисима и Аутоматско преузимање медија на апликацијама за чет и друштвеним мрежама
Пусти стари добри ФМ радио, ако ти треба звук из офа.

3. Укљчи дата сејвере на претраживачима, апликацијама и оперативном систему

4. Пређи на аудио позиве, искључи видео
(осим ако си на првом дејту)

5. Бинџуј аудио подкасте
Звук без слике обогаћује машту

6. Скидај ноћу или искључи рутере и мобилне податке док спаваш
Да одмориш 2,4 GHz wifi опсег и 4Г базне станице

7. Играј синглплејер и локалне мултиплејер игрице
Стори модови, сплит-скрин и хотсит уместо ММОs

8. Одмори се од бескрајног скроловања
Твоја глава и палчеви ће ти бити захвални.

 

број коментара 7 Пошаљи коментар
(среда, 25. мар 2020, 21:39) - anonymous [нерегистровани]

Hahaha

Porasla upotreba za 10-15% i infrastruktura je na ispitu? Onda se postavlja pitanje kakva je to infrastruktura. Sajt narodnog pozorista nije pukao zbog naše infrastrukture zato sto je verovatnoća da je server u Srbiji mala , a takva odluka, sa ovakvom infrastrukturom, svakako nelogična, već je verovatno negde u Nemackoj ili u Americi. Strimujte, zovite, radite sve sto možete da opteretite mrežu pa će se onda pruzaoci usluga setiti da deo novca koje im svi dajemo ulazu nazad u jacanje svoje infrastrukture.

(среда, 25. мар 2020, 20:16) - anonymous [нерегистровани]

Re: Ako ti imunitet više ne treba onda ok.

A koji G se koristio u Srednjem Veku kada su kuga i kolera potamanile milione i milione???
Koji G se koristio u vreme Rimskog Carstva i mnogo pre toga kada su lepra i druge nepoznate pošasti dovodile do toga da su celi gradovi spaljivani zajedno sa ljudima u njima, nasipani živim krečom ili jednostavno napustani, a stanovnici bežali glavom bez obzira???

(среда, 25. мар 2020, 19:32) - Ivan [нерегистровани]

Ako ti imunitet više ne treba onda ok.

Možda se u 5G mreži i krije deo uzroka problema. Izlaganje tolikom broju predajnih stanica koje su u testnom režimu radile i do 300Ghz moglo je jako naškoditi ljudskom imunom sistemu. Taman toliko da virus sa neke životinje siđe na čoveka, a onda se i lakše raširi, usput mutirajući kako mu volja. 5G je ubica imuniteta!

(среда, 25. мар 2020, 16:38) - anonymous [нерегистровани]

Internet

Mi sa 9miliona stanovnika od toga trecina ne koristi internet nemozemo odrzati stabilan protok a zemlje sa milijardu stanovnika nema taj problem.Sta je problem?

(среда, 25. мар 2020, 14:30) - Tutumrak [нерегистровани]

5G

Zato je 5G mreza dobrodosla!!!

(среда, 25. мар 2020, 13:51) - anonymous [нерегистровани]

Zzzz

Gluposti.

Onlajn igrice su optimizovane za sto manji prenos podataka zbog brzine odziva, citanje jedne stranice sajta RTS-a trosi vise podataka nego 2 sata igranja bilo koje igre na internetu.

A to da ce sad neko da predje na ploce itd.. mislite da svi imamo ploce i uredjaje za iste.. pre svega zasto bi? Internet radi sasvim normalno.

(среда, 25. мар 2020, 13:46) - Stefan [нерегистровани]

Horor Film

Koliko je malo trebalu svemu da krene da puca po savovima. 4 nedelje krize i sve ode u 5 vekova nazad. Koliko god da sam bio za liberalni kapitalizam ovo je bila dobra samarcina koja je pokazala da u liberalnom kapitalizmu nema mesta za ozbiljne drzavne institucije i sisteme. Zbog brzeg protoka novca Evropa je ubila institucije i dala u privatne ruke sve drzavne fabrike. O bolnicama da ne pricamo. Ovo je pokazalo da prakticno Italija i Britanija nemaju zdravstvo. Da niko nema ozbiljne fabrike i ozbiljne vojne, policijske itd sisteme.

Jos jednom ova bolest ubija tek 1-2% populacije i ozbiljne oboljeva jos 4% a zemlje su u potpunosti blokirane. Evropo moja ovo je pokazalo da osim nemacke ni jedna jedina zemlja vise nema institucije i sistem.

Bravo!