У Кини кју-ар код одређује колико сте здрави и смете ли напоље

Борба против епидемије коронавируса, нарочито у Кини која је успела да у великом броју санира болест, у последње време се преноси и у област дигиталних технологија. Кина подстиче људе да се врате на посао тако што је започела храбар масовни експеримент у коришћењу података за регулисање живота грађана.

Становници Кине се охрабрују да користе софтвер на својим паметним телефонима који одређује ниво њихове здравствене способности. У зависности од показатеља, одређује се да ли би људи требло да буду у карантину или им је дозвољено кретање у подземним железницама, тржним центрима и другим јавним објектима.

Влада Хангоа у сарадњи са „Алибаом“ и „Антфајненшалом“ је направила апликацију за паметне телефоне под именом Алиплеј халт како би пружила подршку државном систему за здравствену заштиту, а која је одредила шифре – зелена, жута и црвена – на основу здравственог стања људи и историју путовања. „Ангсент“ је развио сличан програм за јужни град Шенџен.

Без обзира на одређене разлике у програмима, општа замисао је иста – да се прати кретање корисника и на онову њега процењује потенцијална опасност.

Након што корисници попуне образац на „Алипеју“ са личним подацима, софтвер генерише кју-ар код у једној од три боје. Зелени код омогућава им да се неограничено крећу, док некоме са жутим кодом може бити тражено да остане код куће седам дана, а црвено означава двонедељни карантин.

Систем се већ користи у две стотине градова и развија се широм земље.

Њујорк тајмс је анализом софтверског кода запазио да је систем програмиран и више од тога, осим да у реалном времену укаже да ли неко представља ризик од заразе. Такође се чини да апликација у свим случајевима размењује информације и са полицијом, постајући образац за многе облике аутоматизоване социјалне контроле, које би могле да трају дуго након што епидемија престане.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво