5Г технологија безбеднија од 4Г, забрана у Словенији привремена

Стручњаци кажу да се радиофреквенцијски опсег 5Г мреже већ годинама користи употребљава за друге службе. Професорка Ирини Рељин са Електротехничког факултета каже да је реч је о нејонизирајућем зрачењу које није штетно по здравље људи.

Професорка Ирини Рељин каже да је њу и њене колеге изненадила одлуке Словеније да заустави увођење 5Г мреже, с обзиром да су надлежни у Словенији веома систематични и своје одлуке доносе после много размишљања.

„Они су у децембру почели о томе да размишљају. У јануару су на нивоу ЕУ донесене препоруке, односно правила која се односе на заштиту 5Г мреже и то су препоруке које се односе на јавне набавке. Тако да се чини да није једини разлог тај страх, премда Словенија, као и све земље ЕУ, има доста блаже критеријуме по питању нејонизујећег зрачења у односу на Србију“, истакла је гошћа Јутарњег програма.

Према њеним речима, многи произвођачи опреме у свету траже да се ублаже критеријуми за увођење 5Г мрежа, и то при врло високим фреквенцијама, што није вероватно да ће се у скорије време десити.

Могуће је да је Словенија због тога зауставила увођење, али, како каже, највероватније та забрана неће трајати дуго.

„Прописане границе у Србији су сасвим довољне. Свака нова технологија подразумева да ви имате боље кодовањем заштићене сигнале, које у присуству сметњи можете лакше да детектујете. Резултат тога је да ви радите са мањим снагама него претходна генерација. Због тога 5Г технологија не би требало да буде ништа опаснија, већ чак и безбеднија у поређењу са 4Г“, објашњава Ирини Рељин.

Професорка ЕТФ-а истиче да 5Г мрежа нуди значајно већи проток за кориснике, много веће брзине, што значи мања кашњења.

„Оно што се од нових технологија захтева је мање кашњења како би оно било на нивоу перцепције човека, а то значи да можете да уводите системе за аутоматизацију без учествовања човека“, каже Ирини Рељин.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво