„Зелена“ ветротурбина у Шпанији подиже еколошке стандарде

Зелена револуција све више хвата залет. У Шпанији је дизајнирана посебна ветротурбина, која омогућава брже, ефикасније и јефтиније инсталирање у морском окружењу, тврде њени творци – програмери и инжењери.

Изгледа као обична морска ветрењача. Али није. Већ производи енергију за 5.000 домаћинстава у Лас Палмасу на Канарима.

Налази се на само пола сата бродом од главне луке острва. За њено постављане биле су потребне скоро четири године. Тренутно, има снагу од пет мегавата. Посебном је чини начин на који је изграђена и постављена.

Бетонска база и кула изграђени су на обали. Платформу су затим одвукли теретни бродови. Коначно, постављена је на дубину од 30 метара. Темељ је напуњен морском водом. Делови куле направљени су телескопски.

„Овај прототип има два велика система. Један је доња платформа за темеље која омогућава баласт система на морском дну. Други је његов систем за аутоматско подизање. Омогућује телескопско извлачење куле и турбина до крајњег положаја“, каже инжењер Хуан Мануел Санчез.

Према произвођачима, трошкови инсталације смањени су за 35 процената у поређењу с трошковима уобичајене ветрењаче на мору, за које се темељи, торањ, турбине и лопатице састављају на крајњој локацији.

Истраживачи кажу да су радови на одржавању стандардни. Цео систем замишљен је тако да се лако повећа до далеко снажнијих турбина, до 12 мегавата, које ће ускоро изаћи на тржиште.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара