Робокап постаје стварност – један поглед је довољан

Откривено је да америчка полиција користи софтвер који са великом прецизношћу препознаје лица чак, и када су фотографије мутне. Фирма која стоји иза технологије чак може да понуди полицајцима специјалне дигиталне наочаре.

Сједињене Државе је у суботу узбуркао новински извештај према којем тајанствена компанија већ две године локалним полицијским снагама у Америци продаје софтвер за препознавање лица. Фирма "Clearview" нуди софтвер који претражује фотографије на друштвеним мрежама и у стању је да идентификује особе чак и када су фотографије мутне или је део лица заклоњен.

Према писању Њујорк тајмса, иако "Clearview" од 2017. године продаје технологију америчкој полицији, али је то први пут поменуто тек крајем прошле године у судским списима у случају једне пљачке на Флориди.

Идеја за такав софтвер се родила 2016, а покретачи су били аустралијски предузетник Хоан Тон Тат и Ричард Шварц, тада блиски сарадник бившег градоначелника Њујорка Рудија Ђулијанија. Наводно је идеја привукла крупне инвеститоре када је уочено да би софтвер могао добро да се уновчи продајом полицији.

Тон Тат је признао медијима да програм теоретски омогућава да полицајци носе специјалне дигиталне наочаре те једним погледом на нечије лице добију податке о тој особи. Нешто попут Робокапа, супер-полицајца из америчког филма. Међутим, аустралијски предузетник тврди да ту технологију још неће никоме продавати.

На инсистирање новинара да одговори да ли претрагом фотографија са Фејсбука крши услове те друштвене мреже, Тон Тат је одговорио: „Многи то раде. Фејсбук то зна“.

У Кини већ реалност

"Clearview" тврди да је њихов софтвер већ помогао да се реше бројни случајеви злостављања деце или крађе идентитета иако, како пишe Тајмс, за то нису понуђени никакви докази. Софтвер наводно у 75 одсто случајева успешно препознаје особу.

Извештај је појачао страхове у погледу повреде приватности, а многи корисници друштвених мрежа су појаву тог софтвера назвали „дистопијском“.

У Кини су врхунски софтвери за препознавање лица већ у употреби од стране власти. Од децембра је на снази закон који захтева да сваки купац телефонске СИМ картице мора да скенира лице и тај биометријски податак бива регистрован заједно са бројем телефона. Таква апликација већ се користи у школама, јавном превозу или концертним дворанама.

До сада се мислило да Сједињене Државе немају овако прецизну технологију за препознавање лица. На истом трагу су Русија, Француска и Велика Британија.

Са друге стране, Немачка се броји у индустријске земље са најмање сигурносних камера на јавним местима. Овде не постоји законски оквир за примену технологије препознавања лица, премда су већ извођени пилот-пројекти.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Re: Softver

Da se nadovežem na svoj komentar, evo baš danas objavljeno čime se već godinama bavi Amerika koja, navodno, uopšte nema ništa slično Kini - Amerika prepoznaje lica preko toplote i to sa velike udaljenosti. Nikakvo loše svetlo, (klasično) maskiranje, itd. I tu tehnologiju razvijaju već neko vreme i koriste je u atentatima po celom svetu.

(уторак, 21. јан 2020, 01:04) - anonymous [нерегистровани]

Lakša kontrola podanika.

Skeniranje oka kao u filmu "Minority report" uskoro i u stvarnosti. Znam te ko si i koliki ti je račun u banci, gde živiš, tvoj zdravstveni karton, broj cipela, bračno stanje i usmeravam te svojim ponudama i reklamama da trošiš novac tamo gde ja to želim. Ako se razlikuješ, isključiću ti čip pod kožom ili napakovati neki prekršaj ili ubistvo. Izvinjavam se na paranoji.

(уторак, 21. јан 2020, 00:31) - anonymous [нерегистровани]

Tehnologija

Ovakav software vec odavno postoji na aerodromima u Velikoj Britaniji I USA

(понедељак, 20. јан 2020, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Softver

To je zbirna imenica i ne postoji u množini u srpskom jeziku. Inače, nije ovo nikakva novost. Ima više od 10 godina, ako ne i 20, od kada je objašnjavana tehnologija na primeru najkontrolisanije nacije sveta - Velike Britanije. Tada je pokazivano i kako program (tehnologija) prepoznaje lica bez obzira na brkove, operacije, tetovaže i razne tehnike maskiranja. To se donekle vidi i sa jedne od slika iz teksta - određene tačke su na fiksnim pozicijama. Recimo, razmak između očiju (trenutno) ne može da se promeni ni plastičnom operacijom. Prateći sve ključne tačke lica program može uz priličnu verovatnoću da "prepozna" lica.

S druge strane, prepoznavanje lica na terenu, putem naočara, u realnom vremenu, može da se vrši samo kada se traži jedno određeno lice u gomili. Nemoguće je prepoznati sva lica, jer bi za to bio potreban superkompjuter u džepu policajca. Ipak, dobićemo i tu tehnologiju, kad-tad, pa treba očekivati da i maske postanu sofisticiranije, kako bi se sprečio Veliki brat odnosno stalno praćenje i kontrola gde se naše lice pojavljivalo. Danas se prate kreditne kartice i mobilni telefoni, ali ne postoji garancija ko ih je tačno nosio. Zato i postoji pritisak da se pređe na korišćenje otisaka prstiju i skeniranja oka ili lica za otključavanje telefona, da bi "telefon je bio tamo" odmah značilo 100 % i "ta osoba je bila tamo". A priče kako Amerika to još nema su za malu decu.

(понедељак, 20. јан 2020, 14:36) - anonymous [нерегистровани]

Ja sam tolko ruzan da bi program zabagovo

...