Научници „телепортовали“ информацију између два чипа

Дељење фотографија, мимова и другог садржаја преко квантног интернета је корак ближе него што је било, јер су научници успели да први пут тренутно „телепортују“ информације између два чипа која нису била физички повезана.

Модерни физичари сањају о томе да направе квантне компјутере који би могли да решавају проблеме превише компликоване за данашње најмоћније суперкомпјутере, али њихово стварање захтева да науче како да рукују са квантним честицама, које су мање од атома.

Научници са Универзитета у Бристолу и Техничког универзитета у Данској створили су уређаје на нивоу чипова који могу да захваљујући квантној физици манипулишу појединачним честицама светлости.

Читаво истраживање објављено је у часопису Нејчер физикс (Nature Physics).

У једном од експеримената истраживачи су успели да први пут демонстрирају „квантну телепортацију информације“ између два уређаја, користећи процес познат као „квантно спрезање“.

То је феномен који се појављује када се парови или групе честица налазе у таквом стању међуделовања да промена у једној значи промену и у другој честици, као и да је раздаљина између њих небитна.

„Успели смо да демонстрирамо везу квантног спрезања високог квалитета између два чипа у лабораторији, у којој су фотони на оба чипа делили исто квантно стање“, навео је коаутор студије Ден Левелин.

Научни тим имао је стопу од 91 одсто успешности приликом „телепортовања“ честица, што је веома добар резултат.

Могућност успостављања и одржавања поузданих квантних кола је кључ у стварању сложенијих уређаја и, коначно, квантних комуникационих система и мрежа које би могле да комуницирају са конвенционалном електроником.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(уторак, 07. јан 2020, 19:27) - anonymous [нерегистровани]

A gde si ti?

@Oj Srbijo!;Srbija radi za razliku od tebe koji pokušavaš da budeš duhovit.Za tvoju informaciju skoro milijardu $ ili € (nije bitno) je izvoz srpske pameti, iz Srbije.A koliko znam ni Tesla nije radio u Srbiji.

(субота, 04. јан 2020, 11:36) - Alejandro Del Hierro [нерегистровани]

А Кинези?

Кинези су ово урадили пре пар година, али су информације размењивали са сателитом, а не у контролисаном окружењу лабораторије.

Сигурно да је и ово корак напред, али није револуционарно.

(среда, 01. јан 2020, 18:57) - anonymous [нерегистровани]

Oj Srbijo!

Kako si, sta radis?

(среда, 01. јан 2020, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Odg@S400

Sa tog trulog zapada stigo je internet, inače ne bi mogo sada da postaviš komentar, prvo je nastao Arpanet u SAD prva mreža za slanje podataka za potrebe njihove vojske 60-ih godina

(понедељак, 30. дец 2019, 17:02) - anonymous [нерегистровани]

s400

Sa trulog zapada samo neka nauka