Технолошке иновације које ће обележити 2020. годину

Година на прагу нове деценије 21. века донеће нам бројне новитете на технолошком пољу. Ту је 5-Г мрежа, затим напредак Интернета ствари, измењене стварности, аутономна возила...

Крај године се полако ближи, а са њим и почетак нове деценије. Када дође крај године, често се осврћемо на прошли период, али планирамо и следећи.

Уколико ефикасно планирате приватни и пословни живот за наредни период, добро је бити обавештен које технологије нам могу бити на располагању. Ево неких технолошких трендова за 2020. годину.

Једна од технологија које су подигле велику прашину у претходном периоду је 5-Г мрежа. Само најављивање 5-Г мреже отворило је велики број дебата. 

Сматра се да ће ова мрежа у наредним годинама, а можда већ и у 2020. постати неопходна поготово када се ради о компанијама.

Измењене стварности  

ВР (витруелна стварност) и АР (проширена реалност) постају све присутнији у свакодневном животу. ВР је технологија која убацује корисника у другу реалност, док АР технологија појачава његову околину.

Обе технологије имају велики потенцијал у индустрији забава и игрица, али и у сфери едукације и учења.

Оне могу да се користе, на пример, за едукацију младих хирурга и сличних послова, али и за маркетинг.

Заједничко компанијама „Тесла“ и „Вејмок“ је то што теже да направе потпуно функционалне аутомобиле који би се сами возили. 

Многи аутомобили већ имају могућност да самостално коче, држе одстојање, паркирају, пале светла, брисаче или имају сензоре који вас држе унутар траке.

Повезивање уређаја 

Овакве технологије ће бити све више усавршаване, али и доступније у економском смислу.

Интернет ствари или Internet of Things представља могућност међусобног повезивања различитих уређаја. Последњих година могућност повезивања је све већа. Већ можете да повежете ваш паметни телефон са телевизором, аутомобилом, али и хранилицом за псе, па чак и фрижидером.

Ова тенденција раста Интернета ствари наставља се и у наредним годинама.

Ово су, наравно, само предвиђања на основу онога што данас знамо. У технолошком свету изненађења су честа појава. Из ових разлога неопходно је да ажурно и помно пратимо нове технолошке трендове како бисмо подигли нашу продуктивност и свест.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 31. дец 2019, 11:38) - anonymous [нерегистровани]

@Kraj decenije

Kad smo već kod nauke: prvo kraj decenije je period završetka decenije a ne jedan momenat. A oba su ispravna, nakon dogovora. Deceniju mogu da označavaju poslednje dve cifre godine isto kao i tehnički početak decenije tako da sve decenije počevši od prve imaju isto trajanje. I nije mnogo bitno, zar ne?

Srećna Nova Decenija! Da vam sve bude berićetno i svako dobro da vas snalazi gde god se uputili... Samo veselo...

(субота, 28. дец 2019, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Веома лош превод са енглеског

Као да је преводио робот, а не човек.

(четвртак, 26. дец 2019, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

.

Tačno tako.

(среда, 25. дец 2019, 21:58) - Srdjan [нерегистровани]

Kraj decenije

Kraj ove decenije je tek 31.decembra 2020.godine, dakle za godinu dana.