Батерије које неће морати да се пуне

Научници са Универзитета у Алберти и Торонту направили су шему за квантну батерију која никада не губи снагу. Батерија још не постоји, али уколико успеју у свом науму, то би значио велики технолошки пробој на пољу складиштења енергије.

„Садашње батерије, попут литијум-јонских које напајају паметне телефоне, функционишу на класичним електрохемијским принципима, док су квантне батерије базиране искључиво на законима квантне механике“, наводи хемичар Габријел Хана са Универзитета у Алберти.

Извештај студије, објављен у Journal of Physical Chemistry C, показује да би квантна батерија искоришћавала „екситоничну“ енергију – екситон је кондензат који показује макроскопске квантне феномене, попут суперпрводника.

Екситон је честица која се састоји од одбеглих електрона и празнина које су иза себе оставили. Тако настале празнине понашају се као позитивно наелектрисане честице, које привлаче електрон.

Како су закључили, такав батеријски модел требало би да буде „изузетно отпоран на енергетске губитке“, захваљујући чињеници да би батерија била направљена у такозваном „тамном стању“.

Пошто би батерија била конструисана на начин који би искоришћавао погодности квантне мреже, истраживачи тврде да би батерија била у стању да ослобађа енергију без трошења исте.

На том путу, међутим, стручњаци ће морати да смисле практичан начин њеног прављења. Осим тога, мораће и да пронађу начин да нова технологија пронађе примену у свакодневном животу.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 03. нов 2019, 23:03) - DMr [нерегистровани]

@Kvantni eh ti kvanti...

Eto vidis kakvih sve komentatora ima,misle da znaju,ustvari nista im nije jasno.

(недеља, 03. нов 2019, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Prepreke

"Osim toga, moraće i da pronađu način da nova tehnologija pronađe primenu u svakodnevnom životu."

Zar bi razni lobiji sedeli skrstenih ruku?

(недеља, 03. нов 2019, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

рекла казала

Дивно је да обрађујете овакве теме али тумачење (превод) овог рада је погрешно. Класичне батерије се празне временом саме од себе. Ове нове батерије ако се направе могле би да складиште енергију без губитака, тј. да се не празне саме од себе.

(недеља, 03. нов 2019, 09:44) - Слободан [нерегистровани]

Одлично

Није ми јасан закључак "још само да нова технологија нађе примену у свакодневном животу "? Па зар нема идеју онај ко прави ремек дело? Има смешних новинара. Замислите грејање зграда на батерије, ауто на батерије које трају и трајаће, а решили би се и загађења... А термодинамика је скретање са истине да би се користила фосилна горива, а сада када постоји интернет може се рећи истина да је свако види "ко жели" и ту се види ко говори истину, а ко не.

(недеља, 03. нов 2019, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

Kvantni eh ti kvanti...

Za one koji to nisu učili ali olako opale po komentaru važi sledece: po kvantnom zakonu elektron ima šansu da pređe iz stanja niže energije u stanje više bez ikakvog spoljnog uticaja. To se zove kvantni skok. Taj princip se odavno primenjuje, ali u ovom slučaju bi se radilo o konstrukciji koji ovaj skok može da progura, to nije baš tako lako ostvarljivo, ali ideja zaslužuje čestitku.

(субота, 02. нов 2019, 22:17) - anonymous [нерегистровани]

Nije li to

Perpetuum mobile? Nije? Ok, hvala.

(субота, 02. нов 2019, 19:00) - anonymous [нерегистровани]

Oslobađanje bez trošenja

Naučnici kažu da se energija niti stvara niti troši nego samo menja stanje. Ako se energija oslobađa, ali pritom i ostaje, onda se ona stvara.

(субота, 02. нов 2019, 18:14) - Ivan [нерегистровани]

Stvarno?

Nisam siguran da sam ovo dobro razumeo ali se protivi Prvom principu termodinamike. Ako ovo proradi promenice svet i masa udzbenika bi morala da bude ponovo napisana.