Како ради апликација којом позивате свој аутомобил

Каква је то апликација која омогућава да нам аутомобил дође на позив као у филмовима. Функционише у стварности и наравно има и своје мане и предности.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, наш колега Драган Милутиновић истакао је да нам на новим путевима требају аутономни аутомобили који ће возити без возача. Компанија „Тесла“ већ дуже време у Америци има аутомобил са аутономном вожњом.

„Проблем је само коме наплатити казну, власнику, возачу или аутомобилу. 

У Европи су ствари мало другачије, по закону за аутомобил у Европи одговара власник, без обзира што он иде сам“, рекао је Драган Милутиновић.

Компанија „Тесла“, која планира да следеће године дође на наше тржиште, направила је једну интересантну апликацију.

„То је могућност да путем мобилног телефона ви можете да позовете свој аутомобил. То смо давно видели у филмовима о  Џејмсу Бонду. Тесла је то направио за обичне људе. То важи за паркинге који су мапирани, и где је брзина ограничена на 30 километарам на сат“, рекао је Милутиновић.

Апликација функционише у стварности и наравно има и своје мане и предности. Џејмс Бонд је претеча дешавања у аутоиндустрији.

Интересантна је прича о председничким аутомобилима, о аутомобилу у коме се вози кинески председник Си Ђи Пинг.

Аутомобили који су ручно израђени, и који се раде по поруџбини за председнике, су технолошки савршени, а један од њих је и аутомобил председника кине Си Ђин Пинг-а.

„Кинези се држе традиције, то се видело на њиховој недавно одржаној паради. Аутомобил који личи на руске чајке из седамдесетих година је уствари најсавременији електронски аутомобил који постоји, има електронику, блиндиран је, има кисеоник, може да буде затворен 12 сати, може да иде под рушевинама, има ометаче за дронове. Има ометаче за навођене ракете“, истакао је Милутиновић.

Како додаје унутрашњост аутомобила је фасцинантна израђена је од ружиног дрвета, кинези су буквално направили компилацију најбољег са истока и запада, и то је једно од најсавременијих возила на тржишту.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 08. окт 2019, 14:35) - Dusan [нерегистровани]

Odgovor

@Mene brine nešto drugo...
... kako će raditi aplikacija koja će presretati aplikaciju kojom pozivate svoj automobil.
Sedi lopov u 'ladovini i vaš auto mu sam dođe...
Biće to veoma brzo isprogramirano.

Nije moguce "presresti aplikaciju" jer sve ide preko interneta i preko Tesla servera. Cak i da lopov ukrade auto(gotovo nemoguce) nece daleko stici, cak sta vise verovatno ce tajno i policija biti obavestena. Teslu je gotovo nemoguce ukrasti a kasnije koristiti. jedino iseci za delove u nekom sklonistu ;)
Inace Tesla svake godine organizuje Hackathon sa milionskim nagradama ko uspe da otkljuca njihovu zastitu i niko jos nije uspeo tj. cim se neko i priblizi oni to znanje iskoriste i unaprede sistem. Savrsenstvo.

(уторак, 08. окт 2019, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

Hoce li neko da kupi

Taj predsednicki automobil?

(понедељак, 07. окт 2019, 16:33) - anonymous [нерегистровани]

Mene brine nešto drugo...

... kako će raditi aplikacija koja će presretati aplikaciju kojom pozivate svoj automobil.
Sedi lopov u 'ladovini i vaš auto mu sam dođe...
Biće to veoma brzo isprogramirano.