Аутомобил који може да се дозове

Тесла аутомобили требало би да стигну на тржиште Србије. Тренутни хит у Америци је апликација за мобилни телефон (Come to me) којом можете да позовете свој аутомобил да дође по вас са паркинга. Корисници Тесла аутомобила кажу да она у 80 одсто случајева ради беспрекорно, али да се треба пазити оних паркинга где возачи не возе прописаним брзинама.

Први пут апликација за позивање аутомобила приказана је још давне 1997. године. Тада се Џејмс Бонд спасавао од лоших момака тако што је свој аутомобил на даљинској команди довео до себе.

Тај систем се развијао годинама и сада је ушао у серијску производњу. Власници модела „тесла 3" могу да стоје, на пример, испред шопинг мола и да позову свој аутомобил који ће, пратећи знаке и линије, стићи до њих.

Апликација се једноставно скида и, како кажу стручњаци, функционише беспрекорно, али само на паркингу где се сви возачи придржавају ограничења брзине од 30 километара на час. У противном, може доћи до судара, јер софтвер не може да детектује кретања бржа од дозвољених.

„Идеја ја сјајна, само има оних који се не придржавају правила, на пример, иду супротним смером од онога како је на паркингу назначено", каже Рот Муди, аутоблогер.

Аутомобил има могућност да препознаје препреке, да се коригује ако иде у погрешном правцу или да, ако процени да не може да прође, понови радњу.

„За све треба стрпљења. Они који живе убрзано најбоље би било да и не користе ову апликацију. Још горе је када се нешто на своју руку коригује у току вожње", каже Муди.

Како ли ће ова апликација функционисати код нас, остаје да се види. Да бисмо и ми имали користи од тога мораћемо паркинге пре свега да исцртамо и назначимо правце кретања.

Софтвер има могућност памћења по реперима, па ће они који имају гараже моћи да га користе јер се свакодневно понављају исте радње.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. окт 2019, 08:42) - anonymous [нерегистровани]

Pre svega

Kaže se "tržni centar". Drugo, taj sistem je prvi put prikazan u filmu Betmen, mnogo pre Džejmsa Bonda. I treće, država mora da zabrani uvoz svih električnih automobla dok se ne obezbedi sistem naplate punjenja po cenama koje mi plaćamo za struju koju UVOZIMO, pa plus 25 %, jer je jasno da struje nemamo dovoljno i da ćemo morati da je uvozimo. Jedini način da izbegnemo energetsko ropstvo u koje žele da nas gurnu EU i NATO jeste struju za punjenje automobila odmah naplaćujemo paprenije nego što će je oni naplaćivati nama.

(четвртак, 03. окт 2019, 08:18) - anonymous [нерегистровани]

Djeluje neprakticno

Moze doci do udesa.
Inace, Ford vec sada ima aplikaciju kojom na svon mobilnom telefonu mozete daljinski da pregledate pritisak guma, ulje, otkljucate, zakljucate i izmedju ostalog locirate gde se automibil nalazi na parkingu.
Mnogo humanije i prakticnije.

(четвртак, 03. окт 2019, 08:09) - anonymous [нерегистровани]

e...

ovo su poceli malo da preteruju,na kraju ce biti da legnes iza na krevet i on ce da te odveze do kuce ...

(четвртак, 03. окт 2019, 08:08) - anonymous [нерегистровани]

Elegantna kradja

Inace, uvodjenjem tog sistema, automobili ce se krasti lakse nego ikada do sad... vreme aplikacija...

(четвртак, 03. окт 2019, 07:09) - anonymous [нерегистровани]

Suština je u ovome ....

Како ли ће ова апликација функционисати код нас, остаје да се види. Да бисмо и ми имали користи од тога мораћемо паркинге пре свега да исцртамо и назначимо правце кретања.

(четвртак, 03. окт 2019, 02:26) - Nishki [нерегистровани]

Како ли ће ова апликација функционисати код нас?

ODGOVOR:
Apsolutno NIKAKO!!!
Pa u toj/ovoj nasoj Srbiji skoro da niko ne vozi postujuci saobracajne propise. Bahatost i nasilje je mnogo vaznije od postovanja drugih ljudi. A vecina saobracajaca (izvan Beograda) je zali Boze sto brukaju uniformu. Danas je jedan automobil (u Nisu) zakacio zenu na "zebri" i nikom nista. Na poziv "192" su joj rekli da nema potrebe za bilo sta posto je auto "nije oborilo". Pola bloka dalje zena je ugledala saobracajca i njemu se pozalila. Dobola je isti odgovor: pa rekli ste da vas nije oborio, sta sada hoces? Eto kako se ovde vozi, ne kaznjavaju prestupnici, pa sami odlucite da li je vreme za "Teslu" ili bilo sta drugo naprednije za ovakve ljude??? Sramota!