Компјутерска револуција – „Гугл“, наводно, постигао квантну надмоћ

Тим „Гуглових“ истраживача предвођених Џоном Мартинисом постигли су квантну надмоћ први пут у историји, наводи се у тексту „Фајненшел тајмса“. Тврдња о томе појавила се у извештају на Насином сајту, али је од тада са њега скинута. „Гугл“ је одбио да одговори на питања о тачности навода која су послали са Универзитета МИТ.

Уколико је „Гугл“ заиста постигао квантну надмоћ, то би значило да је откључао способност квантних рачунара да решавају проблеме које класични компјутери или нису у стању или им треба много више времена.

„Гугл“ се договорио прошле године са Насом о коришћењу њихових суперкомпјутера као репера за своје огледе квантне надмоћи.

Према наводима Фајненшал тајмса, у извештају је писало да је „Гуглов“ квантни процесор био у стању да за три минута и 20 секунди заврши израчунавања за која је данашњем најнапреднијем суперкомпјутеру „Самит“ потребно око 10.000 година.

У повученом извештају стручњаци су рекли да „оглед представља прву компутацију коју може да изведе само квантни процесор“.

Зашто су квантни рачунари толико бржи?

Квантни компјутери су толико моћни јер користе „квантне бите“, такозване кубите. За разлику од уобичајених бита, који су или 1 или 0, кубити, лаички поједностављено, могу да буду оба истовремено.

Захваљујући квантном феномену, квантни рачунари могу да упоредо обрађују огромне количине информација, док традиционални компјутери морају да их обраћују секвенционално, односно постепено.

Колико је овакво достигнуће значајно можда је најбоље описао професор Вил Оливер са МИТ, који је на конференцији „Емтек“ упоредио ову прекретницу са првим летом браће Рајт, пише портал Технолоџи ривју.

Истакао је да би овакав успех дао прекопотребни подстицај на пољу квантних машина, који би им помогао да постигну зацртане циљеве далеко брже. Њихова огромна процесорска моћ могла би да помогне у проналажењу нових лекова, медицинских решења, материјала, да створи много ефикасније ланце снабдевања и доведе до веома напредне вештачке интелигенције.

број коментара 31 Пошаљи коментар
(уторак, 24. сеп 2019, 18:43) - ,," [нерегистровани]

Миланковић, Пупин, Тесла...

Јасно је да се већина не разуме у ,,квантност", али је врло свесна ко ће злоупотребити било која научна достигнућа. Како бити радостан о научном напретку, када је и деци (гђица. Тунберг) јасно шта се дешава.
И, наравно да ће Надарени Србије бити у врху и те области, и опет помоћи да други напредују. Нека, имамо и из извоз, и за Нас. Било и биће.

(уторак, 24. сеп 2019, 12:18) - ДС [нерегистровани]

Србија је земља талената

и ја верујем да ће младе генерације, врло брзо, бити међу првима у свету и у квантном програмирању. Држава наравно треба што пре да им помогне да до тога дође.

(уторак, 24. сеп 2019, 09:54) - Марко [нерегистровани]

Србија

Читајући ове коментаре први утисак је да 90% вас благе везе нема шта је квантна физика или механика а још мање којом се брзином то поље развија.
Други утисак је да је ниво свести у Србији јако низак.
Што неко рече, у свету је чињеница да глобално загревање постоји док се у Србији још увек полемише да ли је то стварно или не.

(понедељак, 23. сеп 2019, 18:45) - ,," [нерегистровани]

Суве шљиве и ораси, бели лук и паприке

Свима који цепте од задовољства и усхићености услед ,,квантности".

1. Заљубљеност у државу/културу/предузеће, ,,помагала", справице, играчке, које те муче. Ма не, ни мало.
2. Значи, и ако догурате то ,,дубоке старости", биће мање болно јер ћете држати своју поуздану ,,квантну" справицу. О да, још безболније док признајете колико вам је ,,квантност" ,,побољшала" живот. И вама и вашим најмилијима.

3. То откриће неће бити искоришћено да се још више и још брже људи побије. Наравно да не, имате њихову ,,часну" реч.

(понедељак, 23. сеп 2019, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

Super racunar

Koliko ja vidim I citam po stranim novinama sve je to jos u bebinim pelenama,daleko od realnosti.

(понедељак, 23. сеп 2019, 02:24) - anonymous [нерегистровани]

Kvant

Ovo znaci da smo usli u pred- apokalipticki period. Ulaskom u kvantne kompjutere, znaci da dolazimo sa mnogo "inteligentnijom" vestackom inteligencijom. Ovo znaci samo jedno, razvoj robota i super kompjutera koji ce moci kontrolisati cele gradove. Naravno za nekih 100 godina, ali to je prepreka samo dok nisu izmisljeni kvantni kompjuteri. Sada pocinje sou.

(недеља, 22. сеп 2019, 23:36) - Mirko [нерегистровани]

Za laboratoriju :)

Zamolio bih (skoro) sve dosadasnje komentatore na ovu vest, cast izuzecima, da se jave kompaniji Backyard Brains, 308 1/2 S. State, Suite 35, Ann Arbor, MI 48104, USA. U njihovom timu ima nekoliko izbeglih naucnika sa ovih prostora, a vi biste bili tako fantasticno bogat materijal za posmatranje. Takve anomalije u rasudjivanju se veoma retko srecu. Zaista se nadam da cete prihvatiti sugestiju, na osnovu seciranja vasih mozgova, covecanstvo bi mozda dobilo neku nadu za spasenje. Da otkrijemo gde je sve krenulo naopako.

(недеља, 22. сеп 2019, 23:26) - anonymous [нерегистровани]

0 Kelvina?

To je bilo jako davno.

(недеља, 22. сеп 2019, 22:46) - anonymous [нерегистровани]

Što pre

uhvatiti korak sa ovom tehnologijom i time postaviti Srbiju na mesto u svetu tehnologije slično onom koje ima i u sportu: košarci, odbojci, vaterpolu i ostalim-

(недеља, 22. сеп 2019, 22:30) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se da ce to biti zloupotrebljeno

A ovima koji pljuju po skepticima - stidite se.