Први пробни свемирски туриста „Вирџин Галактика“ – жена

Свемирски туризам направио је још један велики корак. Компанија „Вирџин Галактик“ све је ближа циљу да туристима понуди суборбиталне летове.

Бет Моузес, која ће обучавати будуће свемирске туристе, придружила се пилотима у летелици „Вирџин Галактика“ и тако постала пробни туриста, пошто, иначе није пилот, преноси Раша тудеј.

Према Насиним и америчким војним стандардима, свемир почиње на висини од 80,5 километара. Летелица је ушла је у тај простор и три члана екипе постала су 569, 570. и 571. на листи људи који су прешли „границу“. Током лета достигли су висину од 89,9 километара.

Био је то пети суперсонични пробни лет „Вирџин Галактика“, а компанија Ричарда Брансона, други пут је достигла границу свемира.

Бет Моузес је имала част да постане и прва жена која је стигла до свемира комерцијалним летом. За време пута, она је лебдела по кабини и утврђивала како ће изгледати будућа искуства туриста.

Главни пилот Дејв Мекеј, рекао је да је поглед на Земљу надмашио сва њихова очекивања. „За нас троје, ово је било испуњење животне амбиције, а парадоксално је то што је у питању само почетак авантуре, коју једва чекамо да поделимо са хиљадама других људи“, рекао је Мекеј.

Основана 2004. године, компанија „Вирџин Галактик“ развија програм комерцијалних летелица како би омогућила суборбиталне летове туристима по цени од 250.000 долара. Планира се и програм за спровођење суборбиталних летова у сврхе научних мисија.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 23. феб 2019, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

“Cudni Americanci”

Rusi, Kinezi I ostatak sveta drugaciji? Fini? Ne Jure za parama i zaradom?

(субота, 23. феб 2019, 18:01) - anonymous [нерегистровани]

I to je najvažnije što ste imali da kažete o njoj?

Kako je sad ovo ravnopravnost polova kad se ističe da je u pitanju žena? Gde je sad drvlje i kamenje zbog polne diskriminacije? Kada se ističe da je neko muškarac, onda je to isključivo u negativnom smislu, bilo da je nasilnik bilo da se na to ukazuje kao na nepravdu. Ali, kad je žena, onda isključivo sve pozitivno! A posle se kuka da nisu ravnopravne? Pa i nisu, nego su povlašćene. Oduvek bile. Što je nagore, u ovom slučaju ona i nije bila jedina koja je letela, ali samo nju pominjete! Neverovatno. Da li će Ratel sada da oduzme dozvolu RTS-u?

(субота, 23. феб 2019, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Ricard Brenson

Izgleda da od tog galaktickog posla nema velike zarade cim je poceo da organizira koncerte podrske opoziciji u Venecueli. Ipak nafta je nafta, pa engleski macak osetio gde leze dolari.

(субота, 23. феб 2019, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

Cudno sta rade ovi bogatasi...

Izazivaju rat sa Rusijom, a na drugoj strani prave 'turizam' na drugoj planeti... Da li ce da povedu i ove sto vode ameriku? Oni su svojom pohlepom za novcem unistili i planetu ili joj doprineli sto brezem unistenjem nasih zivota. Sve njih treba oporezovati i nahraniti gldane i napraviti nesto pametno sa svim tim novcem i bogatstvom za planetu zemlju.