Нови пуњачи за 15 минута пуне батерије електричних аутомобила

Следећа генерација електричних аутомобила могла би да пуни батерије за отприлике онолико времена колико је обичним возилима потребно да напуне резервоаре бензином или дизелом.

Група компанија међу којима су немачки БМВ, „Порше“ и „Сименс“ саопштила је да је развила технологију која ће учинити да супербрзи пуњачи електричних возила постану стварност, преноси Си-Ен-Ен.

Наиме, направили су станицу за пуњење снаге 450 киловата којој је потребно само три минута да аутомобилску батерију напуни довољно за 100 километара путовања. Пуно пуњење траје 15 минута.

Ијан Елерингтон са научног института „Фарадеј“ на Кембриџу каже да је нова технологија превазишла очекивања, иако има неких проблема који морају да се реше пре њене употребе.

„Станице снаге 450 киловата су значајно брже у пуњењу од ‚Теслиних суперпуњача‘ од 120 киловата. У принципу, оне су десет пута брже од такозваних брзих пуњача који су тренутно у употреби“, истиче Елерингтон.

Једна од највећих мана електричних аутомобила тренутно је време пуњења батерија. Елерингтон наводи да би следећа генерација пуњача могла да реши тај проблем.

„Са снагом од 350 до 450 киловата, пуњење електричних аутомобила по трајању ће моћи да се упореди са пуњењем резервоара бензином или дизелом. То ће учинити дужа путовања у електричним возилима много практичнијим него што су сада“, објашњава Елерингтон.

Ипак, није све тако идеално са новом технологијом.

Тренутно на тржишту не постоје возила која би могла да прихвате такву јачину пуњача, па ће бити потребна наредна генерација батерија да би се у потпуности искористио потенцијал нове технологије.

БМВ и „Порше“ су за пројекат морали да направе посебно дизајнирана возила за тестове.

Осим тога, супербрзо пуњење са снажнијим пуњачима мање је ефикасно и заправо може да оштети батерију, што би утицало на њен радни век.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 17. дец 2018, 23:51) - anonymous [нерегистровани]

..

Pišeš budalastine,šta je kod nas svakodnevnica kod mjih pojedinaca je skupoceni luksuz i obrnuto,bede,prosijaka u EU imaš na svaki ćošku procentualno više nego kod nas

(понедељак, 17. дец 2018, 19:24) - dragan cvetković [нерегистровани]

zaboravljena jedna ...malenkost....

Radni vek baterija,posebno tih sa brzim punjenjem je oko 18 meseci.A gde skladistiti opasan otpad? Za zemlju kao sto je Srbija je jedini izlaz razviti kola na metan ili hidrogen!

(понедељак, 17. дец 2018, 18:34) - anonymous [нерегистровани]

@Koješta

To kad bi bila samo jedna ko saharski bunar.

(понедељак, 17. дец 2018, 17:36) - Далибор [нерегистровани]

А где је ту екологија?

Потрошња енергије на топлотне губитке при пуњењу батерија расте експоненцијално са повећањем интензитета струје, значи расте емисија штетних гасова. Батерије неминовно трају краће, а за њихову производњу се утроши велика количина сировина и енергије. Електрични аутомобили морају да се развијају, али данас тврдити да су еколошки је чиста лаж.

(понедељак, 17. дец 2018, 17:12) - anonymous [нерегистровани]

Budalaština

Meni je za sipanje goriva i plaćanje potrebno možda 2 minuta, ne znam za druge. A ne vidim ni da postavljate pitanje koliko će te baterije da traju? I šta kad pocrkaju? Gde sa njima? U Srbiju, na otpad, jer nijedna normalna zemlja sveta to neće hteti kod sebe? A onda kupiš drugi komplet baterija za tričavih 7-10 hiljada evra? Bolje da baciš ceo auto i kupiš nov. Sa "podsticajima" će biti jeftiniji nov auto nego samo baterije za stari. Kao sa štampačima i tonerima danas.

(понедељак, 17. дец 2018, 15:25) - anonymous Lala [нерегистровани]

Koješta

15 min.za jedan auto 10 -ti auto mora čekati 2 , 1/5 sata da dođe na red .

(понедељак, 17. дец 2018, 15:14) - Joca [нерегистровани]

Presporo je to, mogu da čekam samo deset sekundi

Tak kada ubrzaju punjenje baterija na deset sekundi, to će imati smisla.

(понедељак, 17. дец 2018, 14:52) - anonymous [нерегистровани]

otvorena pitanja

Koliko puta mogu da se pune te baterije, tj. koliko dugo traju?
Baterije su gadan hemijski otpad, mozda i gori od izduvnih gasova.

(понедељак, 17. дец 2018, 14:49) - Огњен [нерегистровани]

Треба пробати ...

са кондезаторима, уместо са батеријама. Осим тога направити експериментални полигон и пробати направити ауто који би могао да се бежично пуни и ето решења.

(понедељак, 17. дец 2018, 14:08) - joca [нерегистровани]

Maa ajte molim Vas

Cim sam cuo ovo, odmah krecem da kupim elektro-Porse.....