Овако живе дигитални номади

Непрекидно путовање и посао – у основи то је живот једног дигиталног номада. Ново занимање за људе који не желе да раде у канцеларији, али ни у истој земљи. Група њих тренутно је у Београду, а ми смо их затекли у „Миксалишту“.

Ту где обично срећемо оне који су силом напустили дом, данас су они који то желе. Џил Ли је тзв. дигитални номад. Посао у једној туристичкој агенцији пренела је у четири земље за последњих неколико месеци.

„Изазов је. С једне стране, упознајемо градове, људе и културе – а с друге, морамо да се држимо свог радног распореда“, објашњава Џил Ли из Туниса.

„Дигитални номад је предузетник, ради пуно радно време са било ког места. Овај рачунар је моја канцеларија. Ако бих сада пожелео да радим, могао бих“, додаје Мигел Адамес.

Уз посао, добровољно су преузели још једну обавезу. У свакој земљи траже потенцијалне сапутнике и уче их основама програмирања. У Србији, међу младима, али и избеглицама.

„Избеглице су веома усмерене на оно што се дешава у њиховим матичним земљама, али мислим да би им уз оваква предавања, нове технологије постале доступније, а и овакав начин живота и рада“, сматра избеглица из Пакистана Нори Чавед.

„Београд, односно, Балкан постају све интересантнији на глобалној мапи – чвориште за дигиталне номаде. Томе су допринеле неке наше дивне успешне фирме као што је 'Нордеус'“, каже Маја из „Миксалиште“.

Ипак, ни посао дигиталног номада није без мана. Проблеми са добијањем виза, здравственог осигурања, удаљеност од породице су на првом месту.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво